時隔2年嘅倉頡Telegram Bot 終於用得返啦

265 回覆
493 Like 3 Dislike
大家好,前排個倉頡Telegram Bot 死咗之後
一直都冇開返
其中一個原因就係想一次過搞返好下面啲bugs 同 新function

Bugs
輸入碼data 出錯,
今次更新修正咗超過4000 個錯誤輸入碼
亦幫成個data瘦身
delete 咗一啲唔會用嘅字,如越南儒字

Function
1: 每次查詢後,
會列出所有查唔到嘅字(如有)

例如,⺝⺼ 係暫時字庫冇資料
呢個function 可以俾用家知道
有咩字暫時查唔到
亦可以防止因字庫未有嘅文字,
而出現Error message

2: 加入查詢同音字

呢個function 之前都一直想加,
之前只係加咗查詢輸入法嗰陣顯示埋讀音
但有時未必知個讀音點讀
所以呢個直接查埋個同音字
(字庫唔算多)

3: Bot 內置 report 功能
將之前獨立一個report bot 擺入去呢個bot度
同之前一樣
有咩字錯咗、有咩建議
除咗喺度post外,亦可以喺bot度聯絡我

仲有其他小更新同debug,有用開應該察覺到

最後,俾個bot 大家試下
telegram id: @Cong1_Kit8_bot
https://t.me/Cong1_Kit8_bot
前排開始用唔到以為你哋摺埋咗個 BOT
個 BOT 對我呢啲速成轉倉頡嘅人好有用
Pish
真心好用 支持
太多嘢要fix 同加落去
仲有太耐冇掂python 同電腦冇位delete 埋
差啲唔記得點搞
前排搞咗好耐先搞掂得個輸入碼data ,希望今次少啲錯
支持
已加番入grp了thx
Group 用到? 因為我冇試過
一直都自己一個試,可能有啲會有bugs都未定
得架,一班fd開個閒置grp加個bot入去
有人想check字就會打字
得閒有人貼篇新聞落去洗下板
是否open source
lm
signal可唔可以都搞個
一日一次 至少幫你推一個月

舊嗰個要delete咗先?
Signal 有得整bot 咩?
Delete 佢啦,個bot under 之前個account
但個account 俾telegram auto delete咗
唔是啦,
2年前寫嗰陣都係啱啱自學,所以好亂
點自學 有冇汁 想學下
支持
個bot 我用python 寫
而python 都係喺YouTube同一啲網站學
如果要試下玩又唔想download python
可以試下一啲online compiler
例如:
https://www.programiz.com/python-programming/online-compiler/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞