師兄Gigabyte 技嘉 M28U 點睇? 有hdmi 2.1 pc & ps5兩用

48 回覆
0 Like 3 Dislike
我會過兩年先買 急嘅就買部LG 27gl800頂住先
依兩年廠會係咁更新4k 120hz嘅product line 價格同選擇都會好好多 甚至miniled都有可能拉到去平民價(講緊3-4000啦) 無謂而家貴價買頭水
我自己果時都係衰衝動 係年頭趁高價賣左手上嘅5700xt 5600xt 先敢買落手
LG CX/C1
4K 120Hz有HDR10/HLG/DV
OLED
兩年應該冇可能將mini led拉到三四千
普通側光式冇local dimming先有少少希望
太大 ppi唔夠 咁我寧願8k
用返合適視距一樣夠清
愈大要愈遠睇
我睇65吋4k TV同32吋4K一樣清
真係有機 dimming zone可能無咁多 1000個以內 但2023-24年左右應該做到依個價 行貨唔得水貨都會做到 好似當年4K降價個速度咁
PG27UQX 576 zones mini led 兩年前發佈到而家都未開售
拖到2023-24 cut走g-sync ultimate 做到3-4000 我都係覺得冇咩可能
而家三四千都係得d低階2k 144 or 低階4k 60
過兩年突然有4k 144 mini led好誇張
PS5 駁27"MON最完美有無公認係邊隻現家
[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#71
https://lih.kg/usBmLNX

隻M28U 打機由windowed 轉做fullscreen會黑屏成6秒, fullscreen 轉番windowed 或者alt+tab switch 其他software/app 又黑屏6秒
Reddit 都有人講呢個問題, 好似console轉APP 都會黑屏, 但d youtube上(?收左錢)評測完全唔mention
前後12秒你點Multitask
而家就而家
現在就現在
乜撚嘢現家
PS5 駁27"MON最完美有無公認係邊隻現家
簡稱 P家
要嘈交出去cc台啦有病
我用M28U駁Asus notebook同PS5
有時轉mon會唔識跳
姐係HDMI 1係PS5 HDMI 2係notebook
HDMI 2 轉 HDMI 1 會黑一陣畫面再show番HDMI 2

同埋粒control制係背面好唔就手
Build in speaker好廢 我就外置插左個喇叭
理性討論
好人好姐買即刻跛
呢個價位嚟講又要同spec得m28u同27gp950
Lg條隊已經去到年尾先拎貨
ASUS VG28UQL1A 呢?

唔係同一Spec?
ASUS VG28UQL1A, M28U
HDR 400, PANEL: Innolux AAS IPS

LG 27gp950
HDR 600, PANEL: LG nano-ips

[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#70
https://lih.kg/uoGfCvX

VG28UQL1A出廠仲差過M28U
total response,delta e, 對比,樣樣都唔掂(同m28u比)

聯強技嘉mon壞 會唔會上門搞?
https://lih.kg/bbruonV

網民回應

VG28UQL1A出廠仲差過M28U

我睇review都睇到好尷尬

total response,delta e, 對比,樣樣都唔掂(同m28u比)

即刻冇晒興趣

M28U/VG28UQL1A = 群創27GP950 = LG

VG28UQL1A 色準差m28u似乎好D

27gp850 對比度below AVGVG27AQL1A色準差 好難調整我寧願27gp850

Asus隻VG28UQL1A插displayport會唔識著返mon,都無youtuber講。但網上都有好多人買完有e個問題

ASUS 3070 ko 用跟mon display port cable連ASUS VG28UQL1A no signal,試左dual mon咁用hdmi插返舊mon睇,detect唔到display port

聯強技嘉mon壞 會唔會上門搞?
https://lih.kg/bbruosV

VG28UQL1A反人類奇怪調光策略
駁緊PS5,屋企冇windows 機,點update firmware ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞