[第四季][冒險]亞特蘭蒂斯戰記 第七版

381 回覆
50 Like 4 Dislike
係聖山做梗伙頭大將軍
查曼德同皇女幾時見到面
尼菲特點解又識去南極洲 又線下通訊?

尼菲特玩完海神宮係咪可以用漩渦周圍傳送
然而神神子一於少理。她花了足足48小時,沿着傳送門旁邊的海岸線走,記下每一個海灣及地形。
支持支持
歡迎新毒

點解個個新毒出完聲又潛水
然而神神子一於少理。她花了足足48小時,沿着傳送門旁邊的海岸線走,記下每一個海灣及地形。

咪答咗你
根住又要重新上山?
我唔答你 但可以講第五季好快會去新地方
第三季結局走難
第四季又走難

第五季結局都要走難?
即係今個POST要有170正皮先提早開第5季?
100先啦
幫你去宣教
Pish
終於都Assemble啦
已經唔記得咗尼嗰條線
蒙同神神子個交接好有畫面
一路想知你最後會點將真子group返埋佢地

Btw 第五季
一起討伐魔王吧!

其實可以同大家傾下啲心得。
我第一篇故其實係題材沉重嘅屍故,係紙言出。
果時發現咗香港人睇故時間集中係08:00-10:00,然後係18:00-20:00
我意識到係搭車睇,所以我果篇要沉浸嘅屍故(其實係節奏慢)完全吸引唔到人。因為三份一都冇喪屍,潛水打魚多,背境都係香港

咁紙言冇乜人留言,只係睇到有幾多人睇。咁我就日日mon果少少人數,孤伶伶咁寫咗一年。因為篇故題材較嚴謹+冇人睇,所以果時自己都抑鬱。

結果我要寫返啲開心嘢。

就係大家見到《一起討伐魔王吧!》

內容係輕鬆搞笑,同時篇幅係短,控制節奏必須快,因為我真係for有人搭車睇。咁反應係唔錯,多謝大家

但係我唔想重覆做過嘅嘢,開始將一啲自己想寫嘅題材放入依個易入口嘅題材。

咁果時好快就出咗第二季。其實第二季設計係好似tlou2咁用另一個角度睇主角團(但我出先架),所以先有俄服視點,想玩新嘢,但主軸都係隻驚到。

咁之後就到第三季,頭半自己都覺得超正,後半唔講啦,衰私事。 遲下校對會大執。 第三季主軸係講苦難,已經偏離咗第一季嘅輕鬆愉快,題材都開始深入+沉重,但其實依個就係我屍故嘅格調。

到生活穩定,又出於自己有種說話未曾講嘅感覺,所以好快就出第四季。

第四季就真係咁多季入面最多改變嘅一季,主軸係救贖。希望唔同角色經過唔同嘅事,最後變成一個理想形態,亦係咁多季入面大部份劇情線嘅大集結。

唔知大家感覺點

有幾個有趣事
1)其實真子初時設定係放棄復活查曼德,之後退驚/只上嚟客串。所有之後嘅劇情係由柑柑同廢青狼承繼,不過我覺得真子象徵不屈同堅毅,最後冇好結果只係變成一個完全悲劇,所以決定由佢繼續carry。
至於柑柑……………唔講住。

2)和也、克蘇魯、雷克斯想出dlc,但未有落筆計劃。

3)有時毒毒問我有冇睇邊本小說,好似,好老實講真係冇。對上一部已經係刀劍神域,我仲要覺得唔算太好。我創作神話/背境時係參考歷史書,而唔係其他故。我依幾年係冇睇小說,只睇歷史書/電影,就係想維持自己原創嘅想法。

至於第五季,正皮夠數/我忙完就有 但已經有大綱+結局。

講過唔會爛尾,made my promise。
多謝你,一直推
我寫果時煲住歌,好入feel

其實薩希拉被gm殺果幕我係想再深入啲,再情緒主導啲。

但真係太眼瞓,又心急想快啲出比大家
校對應該會細執。

嚟緊計劃可以第一季出書先,唔知大家有冇興趣
但校對需時 視乎大家反應加速
安BB俾廢青狼同柑柑養的話應該不得了

DLC........出埋諾克斯母服日常,順手帶堆投角喺母服冒險,一次過找數,唔好話唔教埋你
我發覺我係由第二季第六版開始睇
希望快啲有第五季
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞