有無人好似我咁睇哈利波特(文字版)

60 回覆
87 Like 7 Dislike
係,香港就係皇冠版
我自己都係睇佢
已up,pin左
LM
想知點加落去睇
加落去?
最簡單咪EMAIL畀自己,再係iOS export epub去任意一個app 開黎睇

我自己save 係dropbox
搞掂啦 dl咗個可以unzip 7zip嘅app
thanks
如果唔介意比錢買斷(唔想比月費)
有冇d官方讀書可以睇
最好可以offline 查埋字典
我見官網有
17.99歐, 唔算貴
想問下官方個audio book 係咪都要搵ios 睇書app開
都可以用iso查字典?
ibook (姐係book app)好似開到audio book
不過我建議你唔好,audio book無乜用,咪就係讀畀你聽,有語氣抑揚頓挫咁

其實我都有download成set ge 哈利波特audiobook,好似係mp3黎,你真係要我可以upload埋上去,然後import入iTunes較佢做audio book就會係book app到見到

其實你假如就咁好似我係book app開本書,都可以用iOS內置個text to speech 功能讀畀你聽,仲有得較下速度

可能自己睇英文有時比較慢,同埋鍾意靜靜地睇書,唔太鍾意呢d audio book
岩岩買左官方audio 真係得mp3
依家入form退錢先

個text to speech 點開?
考慮緊會唔會amazon 買
方便查字典
咩係官方讀書?
我推薦英文epub 果幾個files其實就係官方版黎,有埋Rowling致謝邊個邊個,同真書一樣咁滯

至於查字典,iOS內置個字典都係offline 黎,係有d特別字先會online 查
巴打 text to speec 點用?
呢到有圖教
https://osxdaily.com/2017/06/27/enable-use-speak-screen-ios/

我啱啱搵緊點用手勢開text to speech,之前搞過
iOS直情方便到係頂用兩隻手指掃落黎,佢就會開始讀英文畀你聽
link入面都有教

ps 仲可以較男聲定女聲讀
感謝 已download
FYI, 哈利波特英文書係用Adobe Garamond做字體
可惜ge係iOS Book Apps唔能夠自己匯入字體,我第一張圖揀ge係「Athelas」應該係最接近佢ge字體

同埋我鍾意背景set做紙顏色 (唔鍾意黑底白字),成個感覺真係睇緊真書咁
太光架話最多開暗d,仲可以開埋iOS 個low light filter
多謝樓主分享
見隔離電影Post話小說版正好多,都諗住去圖書館借黎睇
而家唔使,可以係屋企篤住電話慢慢碌
word wise功能
好野一齊share
同埋我中英對照一齊睇呢個方法,係大陸版哈利波特畀到靈感我
佢地有一個版本真係一頁中文一頁英文,不過得簡體字同埋無電子書版本

結果我就發現用左呢個方法都work
Thank you
Thanks巴打
琴晚都搵緊哈利波特既電子書

Btw有冇巴打係入左皇冠果個版本落kindle睇?

D標點符號睇死人 知唔知點執番正常
無用過kindle
我淨係知果個epub係有呢個bug,或者試下txt檔?
唔知呢個幫唔幫到你,我自己無kindle
http://www.vixual.net/blog/archives/713
今晚研究下先 thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞