有冇報咗名考ACAMS嘅巴絲一齊傾吓計

148 回覆
3 Like 5 Dislike
Thx ching

我都諗緊CAMS之後可以讀乜,ACAMS個fintech cert 好似好流咁,因為本身CAMS已經好流
你無選擇。ACAMS唔算流喎,起AML界 人人知曉

同埋傳統銀行AML個啲基本上飽和哂,你要入行 你一定要show到你獨特之處。因此先叫大家如果想入依個苦海,一定要識埋SQL, VBA 同RegTech。

有啲細行 要SQL拎transaction data,識select, where, order by 就夠。跟住識清alert,都夠你地入行。最好識點樣handle regulators。

同埋 最好選擇番做Regulators/ 紀律部隊(eg. HKMA, JFIU, ICAC)依啲,第時轉銀行工,起碼你多個優勢,知regulators點樣handle啲frauds 同 report

Btw,個人高度不推介大家入行。依個行業又窄,依加又唔好景
張cert唔流,但內容個人覺得好流,完全唔值呢個價,我返工返一年都識曬熟曬佢講嘅嘢但都真係無得揀
你有時間 考埋張Microsoft Data Fundamentals,學下簡單SQL,點樣ETL data。第時見AML細行,人地問你識唔識SQL,起碼你有野prove到比人
巴打想問下真係AML係做啲咩,做過CDD, Transaction monitoring,覺得啲野好流,同埋AML發展同人工點。有冇咩要求,唔該
就係無發展,人工升幅差,先叫你唔好入行好多人做左5-6年,都仲係contractor,人工<30k

入行要求,最基本ACAMS/CAMLP
如果你真係無選擇,就依加入行做AML Analytics/ AML investigation。因為AML起operation之中,算一般地好,因為人工一定多過20k。

你入到去做AML,你之後一定會諗點樣轉行。

如果你入到AML analytics,個人認為比較好,你拎個名先,起碼第時job title叫 AML Compliance Officer (AML analytics),第時易啲轉行做Data Analyst。放工期間,趁機自學下Python, SQL, PowerBI, Tableau,學下點樣處理data,for你第時轉行做DA。

如果你入到AML investigation,你就好大機會 生於斯 死於斯,可能一世都仲係做銀行AML,升職唔到你,加人工 仲低過通脹。

如果係其他AML位,eg. TransMon, CDD, NameScreening, 睇HKMA 含糊既compliance document,就唔好諗,最好唔好做AML。
我係第三層,CDD, 我都想走,多謝提醒🙇🏻‍♂️
趁而家無乜嘢忙讀吓先
好多人做左5-6年,都仲係contractor,人工<30k

呢個係事實,尤其學歷麻麻果堆(Open U / 樹仁 grad,甚至Top-up degree) ,靠做CDD contractor入Banking industry,做極都係contractor / 低層
我反而想知有無人Cams 再上course 搭多個CAMLP
我嚟緊就考,有無咩tips俾到我
想問啲題目難度同本身份practice questions會唔會差好遠?
試下去強國既淘寶搵啲題目做你考果時會發現有意外收穫
淘寶嗰啲係Online 版本

想問巴打係咪指緊呢啲題庫
同題庫多唔多一樣
巴打你咁有心救人出苦海
Ching請問題目準嘛,可唔可以share淘佬 link? Thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞