有冇報咗名考ACAMS嘅巴絲一齊傾吓計

149 回覆
3 Like 5 Dislike
廢的
0exp都可以考
你可以做會員之後睇片儲分
20hr=20 credit
AML/KYC or AML Compliance/ Financial Crime Compliance:
6-8年前就旺,需求大,人工高
3-4年前已經飽和,太多人入行
現在已經Supply > Demand,炒左好多人,叫價同普通backoffice工無分別

中高層無乜Opening,有返8-10年exp坐穩左唔會走,亦轉唔到行
低層易入,仲有大把contract位比你入行,人工唔高,又但好難上位
沒錯。入行最好識埋SQL Query 拎Transaction Data 。不過做1-2年,你會feel到好難上位,可能做左4-5年 仲係contractor。跟住 就會想轉行
6-8年前,大貓同渣兜 每間請左600人做CDD remediation,兩間請左千幾人,連埋其它Banks應該有二千人

當年高登/連登 上班區好多渣兜CDD posts / 大貓石門上班posts,長期請人,U grad有手有腳即請,12K

呢二千人好多學歷都麻麻,勁多Open U/樹仁grad同Top-up degree。之後兩間銀行完左remediation都炒哂呢千幾二千人

6年過去,有料果堆都上到位,學歷麻麻果堆我眼見好多仲係做緊junior 6-7年經驗 係細銀行仲做緊Senior officer / Assistant Manager得27-30K
CDD唔計AML compliance啦
想問報名要40分 洗唔洗比proof 分行經驗計唔計
依到傾AML investigation/ Analytics/ TransMon/ Name Screening就算啦。

Btw 唔明點解有人會開post 想入AML 我識既個個人幾乎都轉哂行。我之前入左去AML Department做,就想轉番出黎,以為會學到RegTech, NameScreening, eKYC。點知仆佢個臭街好多香港銀行都無FinTech。

真心,如果大家想入行AML,記得學埋VBA, SQL 同 RegTech。入左行2年,就好嘗試轉RegTech公司做
而家無fintech都要迫大家做啦,唔夠automation都俾人抽秤;所以做regtech係抵玩,demand肯定大

anyway我做落又幾鍾意

想問如果要儲20學分,係咪要揀virtual classroom個package定係最傳統嘅package就得?
問題係無RegTech。先唔好講到咁深 又乜Machine Learning又盛。好多銀行管理層 都唔肯接受 新事物,玩毛毛呀?佢地唔會諗下 依樣野 可以幫你節省幾多時間同幾多人力資源。依加你唔科技化 無被HKMA罰錢姐,難保第時唔會被人罰,何況今時今日啲compliance仲愈黎愈高。

真係架,唔好入香港啲銀行做野。IT就例外,因為到到都要人。成個香港本土銀行業最失敗既地方 唔係話 管理層唔批錢 想不斷節省成本依啲,而係唔肯嘗試接受新事物 同 科技行業既個種 try and error既精神。

簡言之,依加考ACAMS 入到去做AML,都唔好咁開心,又係另一個苦海黎,要好耐先升職加人工,工作又悶 無創意。
最傳統
香港既Corp bank都係RM(sales team) 主導, sales team 惡過鬼,佢地覺得reg tech 唔重要,就唔會比資源你大搞,到最後無論AML compliance / risk / legal 都要用番好原始好old school 好manual 既方法做surveillance / risk assessment

試過有RM TEAM HEAD 連係system endorse KYC/ credit 都要佢個assistant 教番佢禁…..點玩tech innovation 唔好講machine learning, 佢地連name screening/ automation 都未識啦
我咪就係做緊sales team果邊做到悶想做aml
AML仲悶
我係因為做得太多年所以悶
做左咁多年sales 你會頂唔住back office 既工架
想問大家有無考埋aamlp?
揀嘅時候應該揀短啲課時嗰個tutorial定係長啲課時嘅tuition上?
香港鬼有RegTech。全部 外國develop,零本土開發。因此先叫大家唔好做AML,做傳統AML,你升職加薪唔多,做RegTech consultant/sale唔到你,因為你無Tech底,因此先叫大家一定要學SQL, VBA, RegTech野,轉RegTech公司做。否則就唔好入行AML,因為人工好低

HKMA搞左個FinTech 2025 plan,我依加真心好奇幾年後 香港啲銀行 會搞到啲乜嘢 出黎
同埋考得ACAMS,就唔好考AMLP,加多張RegTech cert仲好。好多起銀行做AML既人唔熟Tech,你熟 你有優勢

https://training.fintech.global/courses/professional-regtech-certificate
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞