有無人試過寵物安樂死

35 回覆
44 Like 1 Dislike
子非魚
隻貓有throat cancer, 頂左個幾月, 醫生一直都建議要安樂死,因為佢好辛苦,透唔到氣,訓教好大聲,但係我地見佢跑得食得就唔忍心,一直拖到個幾月先安樂死.
我係荷蘭,安樂死可以見個獸醫黎屋企,首先打第一針,令到佢無知覺,再打第二針再送佢走,我隻貓打完第一針就嘔,唉唔應該食野,不過醫生無同我地講
係好傷心不過係對佢好
呢啲位唔po片對唔住自己
https://youtu.be/s9EgJgHeCyk
如果你見過佢最差嘅時候
全日瞓,完全唔食嘢,見邊個都冇反應
日日食藥,吊鹽水,一起身就又痾又嘔
一日抽幾次筋,最後抽住筋
全身發熱,控制唔到自己咁走
你就會後悔點解唔早啲決定
等佢可以舒舒服服咁走
樓主 睇你點睇
我隻狗仔上個月cancer走
果個月基本上係全部人陪住佢走埋人生最後一程
加上我有屋企人出咗家 基本上唔點考慮會安樂死
而且見佢餵佢飲水食嘢都肯食少少 都見到佢好努力生存所以唔考慮安樂死
咁最後我地叫出咗家個位親人 (不如番嚟睇下佢啦)咁睇下念下經有冇好啲
咁佢嚟到個陣已經覺得狗狗係差唔多時候
最後大約嚟咗個兩個鐘就帶走咁我隻狗狗
咁走個下 大約都係衰竭 缺氧而死

咁安樂死都係睇樓主意願 去到最後基本上咩方法都試咁制 雖然安樂死係其中一個方法 但如果佢可以靠自己意志走埋佢最後一步 咁我就唔考慮安樂死
動物忍痛既能力比人高十倍
類似經歷,隻貓捱左幾日,好唔忍心佢咁受苦,佢走左之後好sad
我隻貓都醫緊,每日捱一針,每日打針都慘叫
同感 我開始要揾了⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞