袁國勇:不少人憂慮接種復必泰會出現心肌炎,但每100萬人只有少於50人才會出現

172 回覆
10 Like 335 Dislike
50個即刻出現症狀 唔知有幾多2年後先發出黎
2nd
唔好做劇烈運動 請假係屋企休息
食多啲生果 飲多啲水
邊單
跌浪我食曬
升浪無我份

我仲應唔應該打針
越講越唔明喎
1M就有50個會因為打疫苗已出現心肌炎
點解打咗7M 一宗有關疫苗而證實有關嘅心肌炎又從來未出現過
突破盲腸
source?
咁撚少呀? 點解我中撚左?
我食緊你D藥架屌你老母
但係每個人都有機會有
重點係市民嘅心態
大佬而家係佢把口講出嚟就係一個數字
小市民真係打完中咗心肌炎可以搵邊個負責?
點解無啦啦整達瘌去承受呢個風險
明明自己做好防疫措施風險已經好低
依家根本就係嚴重事件處理方法俾唔到信心市民
既然講到疫苗相關發生嚴重事件咁低
點解唔將整個機制透明化 白紙黑字將對應既醫療同財政支援提供既寫出嚟當係打針既一部分
咁果50人點?
2萬份之1
姐係行出觀塘都中十幾個
數數吓可能有5萬人喺嗰50人入面
直接中武肺仲簡單,即刻送你去隔離病房醫
反而打完針有副作用既,好似犯左國安法咁,就算醫唔可以上報
之前幾個月半年都無一單呢個病死,最近明顯真係多咗差唔多每一至兩星期就有,對上一個望落30中左右。。。

標準答案:唔關打針事
其實d消炎係咪可以咁食
袁國勇又說,最近有不少人憂慮接種復必泰疫苗會出現心肌炎,但他指每100萬人接種人士,只有少於50人才會出現類似情況,除非錯誤將疫苗注射入靜脈,否則風險很低。

咁依家改咗注射手法未?
咁其實武肺死亡率都低,點解要強制戴罩打針?
連登由反强制打疫苗變左反疫苗。

打流感針都有0.1%-0.28% (每100萬人有1000~2800人)會引發胰臟炎或腸胃炎,又唔見連仔屌流感針屌到上天花板。

利申:反對强制打疫苗,但唔反對打疫苗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞