自己換電掣搞唔撚掂

329 回覆
9 Like 427 Dislike
原來樓主沒有電牌玩電
咁戇居
唔識就影底原本係點駁先拆
再唔係逐條拆逐條換落新座
其實一鳩樣,個load幾大都冇關係,唔識唔好9up
其實所謂電牌都係中五物理咁上下
點解呢個post咁多文科仔
大佬 你連個紅燈點接都唔知就搞 真係好撚危
最好買隻他錶,自己用平平地就得。唔洗cert唔洗咁貴
識parallel, series就應該幫到你好多。

做電包頭包尾又多垃雜野,建議你同下電燈佬吹下水知多d先轉。
放工前老闆同我講有單新聞浴室電死咗,然後返到屋企熱水爐個面版就壞左,諗住自己搞,冇啦啦毛管棟,第二日叫個師傅上嚟$200。
自己唔識真係唔好掂,呢啲錢真係要比人賺,更何況唔係貴,死撚左既,買棺材都唔係呢個價
當然有
有啲私樓門口已經預定位比你拉線駁三相熱水爐
報警撚召喚
拉鳩咗樓主等佢係監獄專心讀A牌
出錯地方啦 hkepc開post兩頁搞掂 呢度開post大量冇營養留言
閘大制 都係閘正線
條負線係同大廈公用無得閘

年中死既都係比條負線 電死

220v 正線好小可電得死人
其他我都忍到,但呢個真係唔撚得
你個撚樣9up到我幾乎以為我先係無牌果個
點會呀,每個單位個電網都係並聯,再返電廠架喎,負線就係0V 架啦,點會有電呀
因住電撚死
書你讀岩既
但未做過回頭?
現實係有機會
不過態度可唔可以唔好咁衰

裝修佬俾人印象差唔係無原因

因為啲工廈大廈亂劏開幾間/幾十舞前亂接
開得著就算

就算私人樓你都唔知上手裝修師傅點整
唔好咁老定熄左就一定無電

有新聞樓上有熱水爐做搭橋手術
成柱水喉都通電

電線顏色亂咁用又有,你嫁為黃線色就一定係地線?
你試下問湖北省工人點分電線先

自已用他錶就最穩陣
唔識就搵有電牌師傅

安全緊要啲定你條命只值慳左果幾舊水
EMSD仲唔捉人,救得一個得一個
唔洗幾十年前,依家大把裝修佬都係亂柒咁黎
所以居家DIY Post一律建議直接啪左屋企個DP黎慢慢搞
唔係行內人,以前A level 啲電都唔記得七七八八……

以我所知回頭電要你未關大電制,同時有另一個插座有野插住未關,你接地去掂中線就會有電
如果有電器有個極大電容接住左另一個插座,
關左大電,你一手一邊中線都會電到。

我唔係師傅都知搞呢啲野,除左關大電,一定要用錶試哂咁多條線先落手搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞