IBank /中資 offer會點簡

93 回覆
314 Like 36 Dislike
呢間接近係殼黎
用黎養CLSA唔想要果D老一代AE
冇咩人理
中資啖飯梗係唔易食,但係佢地出手又真係搶高哂部份外資高層人工。
https://hk.jobsdb.com/hk/en/job/head-of-corporate-administration-100003008683386
收到風就係呢個位,全球其中一間大行BO Admin 阿頭近日畀中資高薪撬走,而家要filled 番。我估唔到BO Admin 都可以去到2M 年薪。

所以連登話FG50K,唔係吹水。
香港金融10幾萬唔係好高人工姐講真
20年經大部份人都4,5張啦
最近中資ibank係咁搶人
係呀,真係個個都加3成以上搶人。最近有friend (40中)由外資跳入中資,80K 變110K,佢話冇法抗拒。
返工梗係講錢
40中80K又唔算高喎
有D中資派埋bonus可能幾年經都多過呢個數
[member]其實U 記 叫唔叫 ibank [\member]
瑞士糖入得黎b仔都唔會好 今年爆2鑊野
清 你諗過
收到幾個offer全部加5-60%
中資
日日鳩流流搵夠就移民
你count埋b? Base 佢地無可能加到咁多應該
有幾高是但一個ibank bo vp 都10皮(連bonus)

Admin 對真係大既公司好重要wo,個位head 50個人,重要做management 野,有d CIO function
因為聽講好多人已經/想返上去
轉工25%都唔係好過份姐,有舊同事外資過外資6年經都6x->8x,好似30%到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞