IBank /中資 offer會點簡

93 回覆
314 Like 36 Dislike
大家會點簡 3-4yr banking exp
2x尾 歐資ibank MO/BO位 5天工作
3xk 中資證券公司 MO/BO位 5天工作

正評 緊係去iBank刷靚cv
負評 緊係去高人工中資
中資證券公司 MO/BO位 5天工作
歐資係咪法資
瑞士糖
3-4年exp MO 2X尾 咁撚低?仲要係ibank,係咪contract工?
正常歐資ibank MO 3-4年exp起碼4x K up
Ubs定cs
UBS / Swiss Credit
正常瑞士糖MO BO應該都係2x尾

邊間有咁好出手?
Analyst都唔只2x喎
最大兩間我都做過
Perm最低grade都25-28K
3-4年exp Associate grade起碼40K up

定係你3-4年exp先跳入去做最低grade entry position?

你本身人工幾多?做緊細Bank?
MO BO 咪又係做啲operation野 手辦眼見功夫係人都識做
佢低啫
本身做緊local bank BO 2x頭
佢個位係analyst/associate
歐資都有分tier, tier幾先?
瑞士糖應該係tier 1…
咪就係

所以我問佢 (1) 係咪contract工? or (2) 係咪佢係細Bank有3,4年exp,仲係揾20K頭,跳入去大行做最低grade entry position?
(2)
中資好多伏 做埋啲踩界嘢
唔識咩瑞士糖,ubs可能高啲啲,cs而家啲客走得就走

入職肯定做外資,學野肯定多過中資,淨係計product, 中資點追都追唔到

做幾年先入返中資囉,如果唔介意
咁就正常啦
Local Bank 3-4年exp揾廿K頭,跳入去大行做最低grade 廿K尾,完全同我諗法一樣

(Local bank exp唔值錢,二來佢出offer 根據last salary e.g. +20%,一定唔會比個asso grade比你,出40K up)
C兄都係一樣path?

Ibank BO條salary path可以點走?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞