有間軟件開發公司嘅員工突然Whatsapp我

276 回覆
29 Like 550 Dislike
樓豬應該出左事
點解咁講?
點樣收錢
Usdt ok wor
早幾日咪有連登仔開post
假冒知名公司的網上招聘手法層出不窮,近期有自稱澳門軟件開發公司的職員,通過WhatsApp招募港人擔任內測員,惟有IT業界指,行內不會以此方式招人做測試,提醒市民收到有關信息,必先核實公司資料,免墮招聘陷阱。

記者曾以WhatsApp聯絡聲稱招募內測員的職員,惟不獲回覆。澳門元架構軟件技術有限公司回覆本報查詢指,知悉其公司被冒認,澄清從來沒有這樣的招聘,在港並無業務,已向本港警方報案,又透露曾接獲求職者查詢,並已向他們作出澄清。

原文刊《星島日報》「每日雜誌」

近日多個招職社交平台專頁,充斥大量以HKTVmall、友和YOHO等作招徠的招聘廣告,聲稱招聘網絡跟單助理、處理定單人員,標榜可在家工作、薪金可日結等。記者「放蛇」求職,中介聲稱需為平台商家提高網店瀏覽量,惟採線下支付方式,將指定貨品加入購物車後截圖記錄,並將貨款以轉數快轉帳,即可賺取約一成回佣,卻無承諾如何發還本金和佣金。HKTVmall及友和YOHO則先後在網上澄清,並無委託第三方進行招聘,呼籲公眾提防受騙。

Squid game
會唔會有啲後門程式入咗條link就拎走電話啲資料?
似啲台灣詐騙
文法唔係香港/支那
每日有保底80
我直接拎左部舊電話黎玩
玩成點呀ching
暫時正數,但係chur過番工,首先逼你入誇誇群,然後每日都要俾人夾去聽半個鐘talk
準備定錢交俾佢
唔交咪得
屌… 世界咁撚細
你覺得係咪呃人

我覺得有人做煤 張同埋盧勝有啲似
笑撚死
俾著我第一時間 系 你老母
有冇諗過成個群根本得我同你唔係媒.. 前日係執行長, 尋日係總監, 今日可能係財務總監

慢慢誘導你一步一步跟佢指引去做, 訓練你服從性, 然後最後一次過將你撲殺
仲有啲唔係煤既
我都係咁岩見到之前有巴打share, 大概知道佢咩套路先夠膽玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞