張崑陽: 「我想要嘅係香港獨立。」

312 回覆
1386 Like 50 Dislike
minster for asia寫信覆我地唔通要同你講咩連登仔
終於
終於都有國際線既手足肯公開講出口
呢個唔會係一年兩年嘅事,假如真係要去到呢步,需要嘅就唔只一個豬咀兩個火魔嘅事,亦要有心理準備長期潛伏同negotiate,功利理性籌劃,避免感性政治
大把中國人喺中國生活左半世都睇到外面個世界,博命想脫支

反觀黎智英根本就係支那人,只係好彩走難落黎香港,就想係用大支那思想同化呢個地方

香港本土孕育嘅新一代就要俾佢打壓
黃支蜂 羅湖聰咪做佢接班人囉 換湯不換藥
佢都係夠膽講出口姐,獨唔獨從來唔係200萬人統一意願,不過到後期愈來愈多人支持係真
連槍都冇 點去爭取

阿富汗點廢都好 起碼都講緊有槍 有軍事訓練(雖然可能好廢

當年孫中山最後會成功 都係全靠後面有軍人派系反戈

香港人手無寸鐵 唯一可以做既只有蓄錢走/或者活係呢個世道之下

去到呢個時候 唔明大家都仲咁天真

以為遊說去爭取有用

香港只不過係國際之間角力既棋

基本上外國don't give a shit about hong kong /or tibet /or whatever

好話唔好聽 的人重視女權 blm sjw仲多過關心其他國家既人權

有見識過的有啲新加坡人 白人話香港呢的係暴徒搞事 覺得政府冇錯

除非香港有危及到到佢地的利益

唔係大國之間最多都係口頭上杯葛 但試問佢地有冇實際行動過?

唔好咁傻諗住以為外國都係打住大愛 自由而戰 大家都係將利益包裝成口號 正義去為佢地國家爭取最大利益

如果某日美中交戰 中國輸左 香港絕對會好似變番以前殖民地咁

香港人由始自終都從來冇自己既話事權

睇番中世紀十字軍東征 都係同樣道理 口口聲聲為上帝 為正義而戰 事實上就就係為左擴大經濟活動

你話外國移民優惠香港人 好話唔好聽(出嚟行既大部份都係窮人)
但事實上你冇錢根本咩地方都走唔到 仲要香港係貧富最懸殊既地方
全港起碼有200萬人(呢個數字係根據截至2019年貧窮人口高到149.1萬,貧窮率高達21.4%去推算)生活係貧窮線底下
有錢既人話走就走 話移就移 咁窮呢啲人點樣走? 當你有10幾萬 香港地你又唔識人 而家的所謂移民升學公司分分鐘鋸你成面血 呃錢既CASE又多 到時人財兩空

好多所謂既外國移民政策都係FOR有錢人 中產
窮人根本唔受惠 根本冇路走 只能留係香港做韭菜

利申唔係撐共 只不過希望大家可以認清事實 唔好再幻想
香港獨立!
知唔知岀處係邊?
民族自強 香港獨立到好後期先多人嗌
Err...但個topic係講係independent
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞