財巴:歡迎大家binc

328 回覆
723 Like 69 Dislike
靠運氣贏返嚟嘅錢,最後會靠實力輸返
我記得有另一張圖 佢有1000股負成本futu
即係佢坐底都有十萬美futu
佢蝕得最勁應該都係tpgy 19蚊貨 12蚊走
我記得都有幾萬股當佢10蚊個日先全清
都一樣有十零二十萬美
佢呢大半年蝕得多就一定架啦
不過佢本金翻左至少20倍
慢慢蝕都唔驚啦
冇跟po 真係唔知,多謝個tldr!
唔係想binc,只係覺得有參考價值想總結返俾其他人知

1. 太集中電動車、中概股
TPGY、CCIV、BIDU、NIO全部都係電動車股
RLX、FUTU、BIDU、NIO、HUYA全部都係中概股

電動車係好有潛力,但係發展都唔會一帆風順。太集中嘅結果就係遇到逆境嗰陣波幅太大,難以支撐到終點。

2. 喺順境嗰陣靠SPAC+中概股贏過錢,喺逆境嗰陣淨係識得重覆同一個動作
好似守株待兔個故事咁,幸運贏過一次之後就淨係識等下一隻兔仔

3. 唔做風險管理,賭徒心態越賭越大
輸咗之後心急想贏返就忽視風險管理,孖爆all-in一隻
其實你2021年1月嗰陣都識得叫人唔好孖爆,要做風險管理,但係輸輸吓你自己都忽略咗
推唔到
呢個值得睇睇
個心紅左
下下當D 股係十倍股咁玩
本身係trader
trade trade 下變埋investor
又話睇10年,但中間又斬晒
調番轉佢好似你講咁炒,又唔會有人知邊個係財巴嫁姐。Levy distribution 嘅股票市場個pnl distribution 根本就係咁,無咩需要分析其實
姐係大部分老散既經歷

好彩咪高位走左賺首期
普通咪贏左既輸返當入錢打左舖機
差既咪高位追 再俾人震走 輸舖甘

股票都係賭錢
缺乏心態同紀律既後果就係咁
同身邊啲frd一樣,20年成日講股票發表意見,而且買唔少中概股,2月打後就靜晒
俾咗個置頂你警戒下其他人
祝你今次捱得過
ytd 幾多
G持
財巴小心 真係差唔多最後逃生門
futu 又插
都就total loss啦
futu
全倉孖一隻,一係發達一係破產
琴日有無逃生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞