財巴:歡迎大家binc

328 回覆
723 Like 69 Dislike
rlx佢唔係出政策之前己經清左啦咩?
重點係輸幾多 又唔撚講
所以事實證明trade咁多不如買market算
出完佢有加過我記得話執平課,後尾又走晒
含喇你財巴
之前賺咁多唔講?
輸一兩蚊就岀聲
加油!
自稱財巴老唔老尷
加油
依個佢自己先知

不過照計尋晚盤前跌到咁
如果未斬應該都冇閒情逸致上水開Post

估佢多數都係盤前低位斬左大半/斬晒
2021年
2月16日至......?

短則3星期到1個月
長則要捱2個月時間

如果有反彈,就係逃生門
納指都升咗一個Double有多
每次大調整都係行業嘅洗板
總知未來嘅牛市只會出現係個別嘅科技行業
例如 電動車、半導體、契媽果堆2021 Big ideas

至於指數睇幾多點果啲就唔好問我喇
擺明要選好行業同好股票
冇人知??
最新張圖仲有20萬美profit
琴晚牛牛又deep v
應該仲贏緊

佢2020年尾至2021年初贏好多,但而家幾乎將之前贏嗰啲嘔返哂出嚟
如果FUTU依鋪輸埋,應該打回原形甚至輸突少少
依一年半當發咗場夢咁
20萬profit淨係用FUTU一隻去計
但係成個portfolio 嘅回報要計埋其他股

琴晚牛牛由$84 deep V 到$90,但係佢嘅入貨唔係$84呢
琴晚FUTU其實係跌咗0.7%,咁都可以俾你講到賺大錢
講下衰咗咩
佢本金20萬hkd
其他股全斬 當輸晒 得返一隻futu
即係佢以家既身家咪20萬hkd本+20萬美profit
唔知佢前晚咩價位入啦 但琴晚有轉過燈上過94
就當佢琴晚無買無賣 都唔會輸好多啦
加油
係你po學過野亦都執過少少
我當最初本金5萬美元
假設喺FUTU贏咗20萬美元,即係總共有25萬美元。
然後賣咗部分FUTU,之後用10萬美元買其他股票,跟住輸哂,身家得返15萬美元。
如果淨係計FUTU一隻股票,帳面上仍然係贏20萬美元,但係絕對唔代表身家至少有25萬美元。

你嘅計算方法假設咗佢從來無賣過FUTU,但事實上佢喺FUTU $100左右就已經賣過一次。
(以上數字係求其set)

至於「都唔會輸好多啦」只係指佢琴晚無輸好多,但大家係討論緊依大半年發生嘅事。
知錯能改,善莫大焉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞