(精神分裂左媒) CNN: 佢地嗌緊 "美國佬去死" 但又好友善

45 回覆
48 Like 7 Dislike
https://twitter.com/disclosetv/status/1427284740567142404

唔識講, 有無咁痴線的記者評論? 佢一邊講阿富汗人大嗌"Death to America" 但又"seem friendly" ??? CNN係咪short撚左???

又係左膠上身, 唔想美國人仇視回教徒, 痴撚線
你聽晒個記者成句嘢先啦.........................
咪聽哂, 有咩講錯? 人地大嗌death to america, 佢都可以覺得人地friendly, 點睇出黎架?
加多張相先

CNN唔好睇少佢, 佢地對住極權係好識走位同服從

塔利班一黎到, 立刻自動自覺變返"服從的女性伊斯蘭打扮"

真係抵佢點解可以在中國國內生存咁耐, 就係識做人又識做戲
唔係CNN
但我覺得問塔利班呢個問題好笑得多

https://twitter.com/rockstarakshu/status/1426922933973229570?s=21
第一對quotes似係諷刺緊喎
真係盡在不言中

CNN呢D左媒, 只係用黎打擊政敵用, 佢地真係對住極權同暴力, 係比絕對服從更加絕對服從
CNN佢地根本唔係定位自己係新聞機構, 而係PR公司
某個國家成日都叫d美國佬去死 跟住又仆住移民過去
樓主係咪唔明Utterly blizzare 點解
明呀, 但點解佢會覺得friendly? 我做個比喻

"佢地屌緊我老母但我覺得佢地好友善", 第一點呢個觀察係咪有咩問題? 如果覺得不可思議, 我覺得不可思議會唔會係自己個觀察?
一個西方白人女人企喺埋生蕃中間竟然冇事咪覺得Friendly囉
有" " 應該係反諷緊
佢個意思係明明一路叫美國佬去死但又冇打鳩美國記者覺得怪囉,你諗下腥港popo平日點樣對記者
痴撚線架依家D警察 好撚惡囉, 對住D街邊師奶都呼呼喝喝咁...
屌你老母啦死左膠唔肯面對就質疑人地未聽曬
正賤種
China News Network
We use quotation marks with direct quotes, with titles of certain works, to imply alternate meanings, and to write words as words. Block quotations are not set off with quotation marks. The quoted text is capitalized if you're quoting a complete sentence and not capitalized if you're quoting a fragment.

甚麼是引號?
引號的用法不只一種,它除了能引述人物的話語外,還可表示反語、強調具特殊含義的詞語,或突出句子中表達重要信息的詞語。
所謂人為刀俎,難道唔好笑
https://en.wikipedia.org/wiki/Scare_quotes

are quotation marks that writers place around a word or phrase to signal that they are using it in an ironic, referential, or otherwise non-standard sense

搵埋比樓主,第一對係反諷,第二對跟住chanting就真係quote返班恐怖分子叫緊咩
我諗起普京笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞