七人車計,touran定日本車好?

260 回覆
3 Like 8 Dislike
認真問,如果要咁樣就住黎揸部車,咁呢部車係咪重值得買?
同求

https://t.me/FishballLo

謝巴打
買vw間接令你識多左汽車維修
重改跑車嚟
Jazz 跑啲老友
唔怪得福士車d二手價比日本車平一截,好似好多問題咁
Touran 係好揸好多, 但最尾排真心窄
值得 DSG 波箱加turbo 比到個駕駛感覺唔同日本車

1: 唔使咁複雜,停燈位就踩住迫力就得,唔好鬆下踩下吊極力子,咁就唔會點過熱,塞車我通常轉S波,咁佢就唔使轉咁多波
2: 等得來我會轉n波
3: 上山通常s ,啲台仔上合歡山都係咁建議
我都係用s波解決塞車 慢車 上落斜 總之等個波箱唔好頻繁轉波就ok
平時等燈快的直接踩break 等
慢的燈位就handbreak n波
開車時慢比油 等轉數上到1600-1700就有力再比多d油
Ok ga DSG
我對上部golf tsi 1.4無得同日本車CVT比
我揸到13萬公里個波箱都無整過
講真 DSG唔係人哋講成日壞 都係正常維修保養
我揸咗成10年VW ,係覺得佢係蔗渣嘅價錢,燒鵝嘅味道
睇你對車係咩要求啦。有人硬派都仲要揸棍仔

DSG有佢嘅優點同缺點,要give & take
其實深圳河以北成地都係VW, 可靠率保值率完全對得住R洲豐田4個字

其實究竟係車嘅問題,司機嘅問題,定係啲不鳩思進取嘅整車佬問題
係咪又要返去講皇冠入西車呢個問題

我覺得過往印象係因為大家都覺得歐洲車大食,日本車慳油云云,所以大家都有刻板印象,但其實大唔大食係關排氣量同自己點踩油,下下都地板油就咩車都頂唔順。

好羨慕上面買新車咁平,比亞迪電動新車落地好似十萬人仔唔使,呢個筆直香港買到KIA。

又話香港回歸?蔚來理想小鵬比亞迪吉利全部都唔見蹤影
唔係改車問題,係舊款電腦喺塞車時不停轉波搞到過熱。
塞車的話可轉S 波,減少轉波次數。
Touran始終係5+2, 尾排點都係細路坐
但力水一定好過日本車,睇你要行車表現定乘客享受
但你睇同年代嘅Golf VI GT 都死得7788, 行街嘅都係GTI
但 Touran 仲有,所以我覺得係改裝谷爆波箱都係一個因素
至於第三排,呢啲4.5米級嘅5+2, 就算Freed Sienta 都唔好得幾多,至少Touran 中排中係獨立櫈,夠厚
7人車,1500cc?
有牛怕咩
方法正確,但仲煩過揸棍波,真係貼錢買難受
波子
一程車搞得幾多次,同揸棍一樣慣咗無咩嘢

揸部有聲無畫嘅船就真係貼錢買難受喇
坐滿人你就知啲力水分別幾大
安全度都唔同
但保護維修就貴啲
深圳河以北班友一樣屌緊dsg 波箱同EA888 引擎
只係佢整車人工平咋 另外佢地啲車玩幾年都換

同埋點解佢地會買VW, 個印象源於舊嗰款Jetta 唔易壞
同我地點解覺得toyota 唔會壞係因為AE110 一樣
至少人哋識整

南深圳班車房佬
香港車房佬你最好淨係換油換避震換逼力皮
一粒鐘收你幾舊水, 正

大修engine 同波箱? 咪撚玩啦, 邊有位? 又無錢賺
你叫佢拆散個波箱再砌返好佢都唔識呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞