小路出大路誰對誰錯

70 回覆
0 Like 79 Dislike
可能條路好闊呢
搵到未
不過其實搵到都冇用
因為距離短 = 你咁近都睇唔到
距離長 = 你咁耐都未轉完個彎
班撚樣唔想做野
諗起科學園轉右出創新路大埔方向個閪路口
好多時出呢個路口都係先出一半(紅箭嘴)
去到出面轉右線中間再睇定先轉埋嗰一半佢 (藍箭嘴)
因為實在太多盲點 根本睇唔到大路大埔方向啲車係咪嚟緊

講開又講 本身大路沙田方向係一條轉左兩條直去 但又真係唔少車唔熟路 喺轉左線最尾一刻先cut出嚟直去 所以個路口都幾難出吓
你錯 完
入線冇望左面盲點+判斷距離錯誤
想俾人撞死你條女咩
樓豬上Google Maps睇距離睇咗個幾鐘
你開到咁慢,又見到有架車湧緊上黎,咁你仲唔停車繼續行做乜
200m2秒衝過黎睇黎對家部車total左
就咁睇你輸,除非你有片影到佢加速
你錯
你小路出要行兩條線
如果見到左面有車衝緊你最多行一條線等佢過左先入埋第二條線
你點講都錯,撞車頭即係你無讓。當交學費。上面有師兄講咗,睇唔通就等,最好係攞返直同行車線平衡,睇通先入第二線。
啱啊 你出到紅色線位置停定再望下左面有冇車去緊
右面啲車都唔敢撞埋黎啦
你架車係左側定車頭花
如果停喺第一條線等入下一條
右邊真係有車撞埋黎

會唔會都係樓主錯
到時都係話佢在情冇錯,唔入一條點睇
但在理佢真係90度角cut 左入線影響第一條線既車車速
點樣你睇唔到條女睇到?你揸親車都要兩個人四對眼先夠用?
呢啲位最煩係出到紅色箭嘴未出到藍色箭嘴就慢車或者停低左,個車頭入左藍色箭嘴但屎忽凸出嚟仲喺紅色箭嘴,俾人橫腰撞埋嚟車尾就又係你輸,因為你係讓線出,撞親都係你輸蝕。所以呢啲位我出得好小心,要確定 pat pat 唔好凸出後面,或者右轉90度去藍色箭嘴拉直架車同大路平行,唔好凸 pat pat 出嚟,先再慢慢睇左側鏡 cut 出去
你入哂第一條 條線就你㗎啦
你停係度人地撞你點樣你唔啱?
好似樓主呢個情況咁
第一條線係反向喎
逆線點樣條線係你嘅
你望下我quote個條友講乜先啦
但係我架車係攔腰等入下一條喎
攔腰又點 你一早入哂個位 人哋都要停㗎啦
我係根據上面嗰位巴打既假設問同畫

你錯
你小路出要行兩條線
如果見到左面有車衝緊你最多行一條線等佢過左先入埋第二條線

如果我冇理解錯
佢係話我地如果想去轉右嗰條線(綠色箭咀) 又驚唔夠快,可以先由藍色出一條紅圈位,方便睇清楚下一條線 (自己左手邊)

但停喺紅圈位置代表車頭同條線右邊黎緊既車係成90度角...... 真係合理嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞