試當真啲飛呢個價位係咩玩法?

450 回覆
864 Like 77 Dislike
覺得佢地呢次實有賺
有錢既痴線佬太多喇香港
呢個係經濟學理論
本來定額定價,當中有部分錢叫surplus, 可以客同producer 分左佢,就真係win win

今次試當真玩dutch auction
其實就係試每個客願意比的最高價
令原本舊surplus 比哂試當真 (所以先講 "賺到盡" 係客觀事實)
就如大家咁講,試當真好似自己做左黃牛
所以唔存在你講的win win 情況
但黃牛定義唔係以高價轉賣門票以賺取並唔應該屬於佢地嘅利潤咩
唔係幾明試當真就算高啲價賣飛點解叫做左黃牛
好撚聰明 先唔講佢有冇賺 佢可以阻止啲人第一日就塞爆個系統買唔到飛
同埋黃牛狗要掃哂全場先有可能賺
star hall 三千幾個位 就算400蚊買 都要過百萬
學到野

調返轉講,佢攞到原本舊surplus的話,都會有巨大風險,say大部分佢嘅受眾都等$200-500先去買(有機會佢嘅受眾就係依班消費力),我哋唔講去到最extreme嘅$10-200,咁佢都需要承受極高風險先賺到依舊surplus,而原本佢唔需要去take risk已經有合理利潤,咁用高風險換取回報,business is business, 師兄會覺得點睇?
都幾想知班fans會響咩位買
最後實驗結果係咪會公佈?
原來個 surplus 俾咗黃牛(無關第三者,只因 transaction cost 低得利)
宜家利益去番買賣雙方,點都對買賣雙方有利
以前科技未進步價格資訊成本高先有買辦或者黃牛出現,宜家科技進步下呢啲油水位係無生存空間
想等平d既即係唔願意俾1000
咁點會肯用1000幫黃牛
我唔認同
因為risk 係一樣,場租已經比左
假設佢set 劃一$400 一張飛 賣哂,佢本來有機會可以賺埋個surplus

Dutch auction 反而limit 埋個downside, 本來$400 唔買的人,可以$300/ $200 買, fill 埋d 吉位
反而言之,如果個show 好受歡迎,最尾一張飛 $400 成交,咁即係好多人$400 樓上買,就會賺埋surplus
香港其實有好多有錢人,我覺得1萬、5千點都會有啲人會買
《試當真 1週年現場版》最後rundown 流出:
1. 哪裡只得駿業里 游學修
2. 外賣修澧賢 游學修
3. 哪裡只得駿業里 游學修accapella
4. 哪裡只得駿業里 游學修radio edit
5. 哪裡只得駿業里 游學修remix
6. 外賣修澧賢 游學修feat. 袁澧林
7. 哪裡只得駿業里 岑珈其清唱
8. 外賣修澧賢 游學修 feat Tim @Dear Jane
9. 哪裡只得駿業里 x 哪裡只得我共你 游學修feat. Tim
10. 外賣修澧賢 x 銀河修理員 游學修 feat Tim 袁澧林 阿冰@小薯茄其餘成員 accapella
11. 外賣修澧賢 游學修feat Dear Jane , acoustic ver.
12. 不許你注定一人 游學修feat. Dear Jane
13. 外賣修澧賢 Locker Kayan9896 對唱
14. 未開始已經結束 豪腎feat. Dear Jane
15. 哪裡只得駿業里 阿慈獨唱 autotune version
16. 外賣修澧賢 豪腎對唱
17. 哪裡只得駿業里 岑珈其獨唱
18. 今期流行 全體成員feat. 古天樂
19. 你眼睛想旅行 全體成員feat. 杜汶澤
20. 外賣修澧賢 全體成員feat 古天樂
21. 幻愛 jessica LD發唱前半,後半feat. 劉俊謙 蔡思韵 小塵埃
22. Delivery Neo Angela Kidney (外賣修澧賢 英文版) 游學修袁澧林 許賢
23. 外賣修澧賢 全場大合唱
24. 哪裡只得駿業里 全場大合唱
啲on9歌都有係咁先啦, 跌咗野唔好執, 剪接師, 隔離屋, 仲有以前啲四寶歌,黃雨紅雨secret angel獨樂樂眾樂樂
仲多過坤歌
平日 3點係咩玩法

係邊度買飛

目標買中間位, 應該600入
五常呢套任何情況都啱,都攞出黎講
100$買!
$10 先買
大家頂住
你等到先算
傻閪老婆
典型hater講既嘢
腎仔豪哥rap 哂所有歌已經值400
俾得起錢果班唔駛同普通人爭飛慳時間
想平啲買果班去到咁上下會忍唔到手買飛
最後一定係莊家賺
咁廢邊撚度有黃牛
我驚10蚊都坐唔爆場
開售4小時,暫時有位剩
好多sold seat
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞