【連登 商業電台 光明頂 討論區(六十二)】

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
呢個唔識 求講解指教
根叔尼

同佢寫城邦論時係變左好多

原因係權力使人腐化(埋左柒達同教主)

由象牙塔到政府不得志到五區敗散

離不開華夏文人士大夫的命運。

成也華夏、亡亦華夏。
同意。我自問文、史、哲理解同讀書冇各巴絲有咁深厚功力。自己所理嘅所謂文化就係源自生活同價值觀傳承。人去到邊自然衍生出新文化。香港之前唔係咁行出嚟咩?真係一齊隨緣。
咁老實講,正因為係猶太人先至可以做得到
絲打你用佢哋做例子
文化係活唔係死,香港既文化就係不斷溝啲新嘢出嚟
上承嶺南又集百家(上海潮散)

又有英又有美又中又英

其實係好似NEWYORK
或者講先有香港人後有香港文化
只係大家互相認同
你係香港人(以身份論為本 有三粒星就係) 你做嘅就係"香港文化"
而做到同等"香港文化" 又認自己香港人 咁有冇三粒星都唔係問題

另講香港文化都唔係全好 有好人 有PK仔 有辣有唔辣 任君選擇
其實係睇環境同基於能力、互相尊重,冇講到咁死。
所以就講入鄉隨俗
當年讀中學都試過有咁體驗
新儒家應該係因為溫情同敬意

咁講唔知岩唔岩,新亞前輩個期咁岩清末民初,政經社文都比外來低一等(西俄日)國際地位尤其低落,可能因尊嚴的自覺所以會盡力維持個道統,咁岩個期好多海龜胡適(美)魯迅(日)將兩千年文化隊到一棟都冇,所以情緒主導

至於大一統一尊,治術黎
現實操作上智下愚,忠君愛國好洗好用,最緊要係比到理論基礎

其實中華文化好多真自由派,仲早過70年代嬉皮士,不過冇話語權
文學上最想像雄奇或以春秋筆法修史個班,好多都仕途不得志

定義香港留比學者做啦,文化保留第一要有人用先

中華文化,粗粗地有錯指正,嚴格黎講真係文史哲藝典章禮教九十幾樣,其實點先算保留到?
根老師做KOL 個時d言論行為,度數會唔會略為高過頭
灣仔既各式中菜同fusion菜反映左巴打既觀點
其實上承道統最初係天人論(道家宇宙論)。 神話時代到滿清,祭祀天係近乎無變過,類比為君權神授。 而第一個文藝復興就係春秋百家。 而第一個文代悲劇就係秦滅六國。(西墬滅中原文化),始皇最錯就係大一統,創造中華中土思維。 但凡中華非分裂非入浸,必然大一統同攻伐四方外土。 而每一個大一統必然消滅其他文化而一專。 而最有趣的係,文化興茂必然於大國強於戰事,或小國偏安之間。
係,或者呢個就係歐洲(唔計沙俄)同中國既分別,一一統就因某原因而思想僵化

不過係揸旗個個既立場,又會係策略上理解(唔係同意),朝朝代代都有割據,佢一定要係思想做功夫幫佢統治

如果再討論咩係權力正當性就好複雜,所以搬天命嚇鬼

春秋做頭、魏晉南北朝個時小小地都有、唐宋之後就係民國初年,其餘時間都定係搞埋d對隊、八股、 訓詁考據呢d

(可能好淺薄同有錯漏,請細力指正
留名
記得有時間(星期一至五11pm)上水圍爐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞