見到viutv 英文台羽毛球賽事評述員真身!

125 回覆
305 Like 5 Dislike
以前我呀叔開收音機聽波啲旁述仲高質過今時今日
同埋聽佢地講嘢,字裡行間就會畀你知道佢地中文水平都唔多掂

詞彙黎黎去去都係好波,靚波
聽返英文,amazing, sensational, remarkable etc
平時講波已經好難頂,而家講奧運仲多廢話過平時
sor
情急打無睇清楚
香港旁述講波我一樣唔撚會睇
口水多過茶,明明傳緊波做緊攻勢,有條撚樣可以係講緊邊幾年歷史乜乜乜,攻到入禁區先開始收口講射門

真心乜嘢人可以應徵依份工,我諗中學雞都做到
想請教好耐 點解室內會有分風向
咁係擲公字揀場?咁邊個開波先

除左羽毛球乒乓波 仲有咩室內運動會有風向因素
因為有冷氣
擲公字可以揀場/開波或接發
揀咗一樣,對手就揀另一樣
明白
咁每局會好似足球籃球左右對調嗎?
第一場完,轉
第二場完,轉
第三場中間,再轉
冷氣
羽毛球對氣流好敏感 但係球手又唔可能係密封場打波(焗撚死)
冷氣, 通風口, 溫度變化, 人流都會影響室內氣流(風向)
Fabulous!
Unbelievable!
英文旁述用字+語氣用得好好
聽落個feel 完全唔同哂
會令人一齊雀躍
咁羽毛球主場有冇嗰啲幫主場球手轉風向既仆街野
足球真係有 例如執波仔因應主場嗰隊領先/落後而dum 波鐘/拿拿聲
不嬲都話賤種先聽廣東話
仲要日撚日出post話難聽 叫啲旁述收聲
我心諗 你啲垃圾連英文都聽唔好
冇學識嘅廢柴
真係冇人權可言
場地設計上唔允許咁做
亦都唔會有球隊之外既人入到比賽球場

btw足球賽例本身就太多bugs
想聽中文 只可以睇77開電視
控制場館冷氣嗰啲唔洗入場內 不過如果有應該會有球員爆出黎
場地設計要pass 奧運標準
你點整個控制風向既系統係入面
極端情況: 除非奧委會默許/扮盲
簡體字
有聲
個呀姐講左好耐
Sensational !
What a rally !
咁係因為分數既重要性,羽毛波拎左1分都仲有20分要拎...相反足球入左一分就有極大優勢甚至贏左場比賽
所以足球係冇咩體育精神真正既體育精神唔應該權衡利弊之後先作出抉擇
個女人奶某國球手奶到好肉酸
頂佢唔順要轉聽英文
之前丹尼爾拍李卓耀講都ok
其實 viu/ now/ 77 d 人都差唔多,係個別有啲真係唔掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞