400 呎全拆 開放式廚房 包傢私

118 回覆
147 Like 13 Dislike
見咁多人討論 我就放個list 上黎

基建工程
1.清拆廚廁地磚牆磚
2.清拆廁所廚房橺牆
3.新橺全屋牆身(1房+廁)
4.新鋪廁所廚房地磚牆磚
5.新做廁所廚房雙料防漏 + 浴室企缸 + 浴屏
6.新做廳房地磚連腳線
7.新做廚房天花牆身剷油 + 批灰 + 立邦五合一
8.新做全屋來去水喉 (銅喉暗喉)
9.新做廁所鋁天花 連LED 燈2 支 + 廚房鋁天花
10.新做廚房地櫃+吊櫃 + 石面連鋅盤
11.新做廁所地櫃連石面連洗手盤+鏡櫃
12. 新做趟門x2
13. 窗台石 + 門吸咀
14. 安裝掛架 + 潔具 + 水龍頭 + 燈具

傢私
1.廳吊櫃 x 1
2. 客廳C字櫃
3.電視櫃
4. 主人房 4 呎油壓雙人床
5. 主人房衣櫃
6. 主人房書枱
7. 主人房地台
8. 客房地台
9. 客房衣櫃
10. 客房趟門一套

包 全屋磚 座廁 完工清潔
二三等料 用幾年就要花錢整過 到時重煩
訂做枱櫃第時無得買現成換都幾頭痕
都係果句,正常客買到,可平可貴果D一律唔包,俾錢我賺?唔洗make up直出咁老實?

一係個判頭好老實,一係搵多兩間報下比較下啦
只能講尼個價,無肉食,仲要包D一般唔包既野。

係咪屋村街市有間地鋪果類裝修公司?
大陸磚28蚊塊又係磚,意大利148蚊一塊都係磚,魔鬼在細節中
38萬包咁多野真係誇張,間公司唔賺錢都要做?
出邊油壓4呎半雙人床,訂造都5千蚊最平,你依度d傢俬出面做都至少十萬,即係28萬包晒……個價係勁平
唔係 都算大公司黎
搵啲有門市嘅,到時爛尾都可以追數
因為人工就梗咗架啦
第7項係廚房油漆定廳房油漆
屋企裝修黎講,除咗趟門其他野正常全行都唔包

如果佢包曬其實反而賺多你一浸,收多你5萬包料,但實際買料用3萬。所以為免爭執,通常唔包叫業主自己買。

就算出面啲大工程,設計師都只係執個list同牌子俾業主,業主自己去聯絡供應商買,好少會設計公司自己買

總結,包料有伏

同埋設計公司38萬黎講唔算貴
未必 有啲用大陸黑工 650蚊一工
都係嘅,大把連登仔話淘寶家俬叫大陸佬裝話香港食水深喎
dic?
包埋家具?算抵了。
全爆你預唔包電器家具要1k 一呎
你小心後加單,呢度先最呃錢
如果我報的話
全屋清拆 約2萬
(泥水)廳 房 廚房 重間磚房 廁所(連防水) 約7萬-8萬
全屋油漆 約3萬-3萬5
水喉 約 2萬-2萬5 (包裝水龍頭 潔具)
鋁天花 包料同燈 3000-3500$
櫃方面 要睇實際 點樣 先比到價錢

通常 門 磚 洗手盤 都係會建議自己去訂 有平有貴 各花各眼
傢俬差唔多10萬,不過有平有貴,睇你用咩料。
最緊要中你心水,睇落舒服,唔明問多啲個師傅/設計師。

制面,龍頭,窗簾,磚,石面
級咀,馬桶,梓盤,燈具,大門,鐵閘,鎖

好多隻色同質地,得閒去砵蘭街睇下 揀岩咪同師傅夾裝唔裝到呢啲款。你都要親力親為!

岩既留個tg比你夾多間報價😂
https://t.me/igotoskoolbybus123
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞