點樣食得出邊間有落味精

202 回覆
37 Like 11 Dislike
又平又重味既就係有落
係 啲中國基因以為唔食味精就改變到
所以其實出面餐廳 間接/直接都會落MSG(增味劑E621)
單單係豉油 除非你簡純天然無添加 但街點會有呢D野
就肯定食左E635落肚
睇雞湯/雞粉/豉油 成份表都有E621 / E635(由兩種氨基酸混合既增味劑 鮮度比E621多100倍)
所以唔洗太介意有無落味精 現時研究MSG唔會影響你健康 鈉先會

(Btw之前講得唔嚴謹 植物當然有MSG 最開始就係從海帶提煉出黎 我意思係炒西蘭花既食用份量下 MSG既濃度係少到可忽略 所以街炒同屋企炒 可以食出有無MSG既分別)
生抽都有味精成份。咁撚俺尖自己白灼啦
出街食完飯一定起痰,住家飯就唔會咁,算唔算被動食得出
唔識點講
但食落口就分到
我食完喉嚨會腫口渴同有鼻敏感
同細個老母乜傷風感冒都瀨落食咗熱氣嘢度一樣
佢係無椒鹽 係炸豬扒灑味精
日本豉油貴少少嗰啲已經冇味精,
試過煎荷包蛋, 倒到成碟都係豉油, 之後倒返多餘嘅出嚟完全食得, 唔會鹹死
2021仲咁撚on9, 連登仔真係好撚封建迷信
食完個口勁難,好口渴,最奇怪係會起雞皮
咁會食到咸。。。
我一食有味精嘅嘢,成身R到仆街
睇你點落法

有時落多左都未咁易覺得咸
醫院粥餐鹽都無粒咁
問題係個d根本唔係叫味精
d人成日覺得味精=差,唔健康,就係因為將所有食品添加劑/調味劑都統稱做味精
味精嘅實際成分係 sodium glutamate

佢同時亦都係大量傳統調味料/食物嘅滋味成分之一
所有蛋白質發酵食物(豉油、腐乳、芝士、柴魚...)全部都天然含有glutamate

如果對glutamate過敏,應該對佢哋全部都過敏
其實唔關健康事,係食完會有少少唔舒服。
負皮個班捨得話俾我知係咩黎未在線等緊,如果真係有埋連登仔做醫學案例就真係可以俾香港大學醫學院出埋論文駁鳩外國ivy league班柒頭
味道無錯
但係過量攝取鈉先係重點

唔落味精, 落好多鹽/豉油等等都係同一個情況
唔一定,好多食物其實納含量都超級高,但係你唔會覺得咸。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞