點樣食得出邊間有落味精

202 回覆
37 Like 11 Dislike
我阿媽食太多msg會失眠
果d係落得太多鹽嘅感覺

我自己屋企煮一定唔落味精,落鹽唔小心重手左都係咁
real
你咪自己揾論文睇下健唔健康囉,除左當年鬼佬9up個篇msg syndrome,大把論文都話msg係正常調味料
味精都身痕,我shittyU minor chemistry同埋我細佬ust science讀biochemistry都未撚聽過,似係心理作用多
算啦,啲連登仔都唔尊重science,同佢講數據講tesing resul佢地就拉去姨媽姑姐點點點,上網google打隻字都難,呢班人返大陸睇中醫醫cancer就啱架啦
味精敏感係咩黎,師兄我讀大學chem都未聽過呢樣野,幾時出篇論文講下
講到吸毒咁
李錦記 標榜不添加味精(E621)
但就有 增味劑 E627 E631 E635
試下食自己啲精就分到
吓好出奇咩?
佢會流膿起水泡
msg其實有咩問題 唔係天然嘢嚟㗎咩
就算真係唔落味精 鹽糖嗰d其他調味料落得多咪一樣對健康唔好 點解會有無味精=健康d嘅印象
唔落味精就冇人食啦
出街食食慣重口味
間間都落
每個人類對唔同嘢都有唔同程度既過敏(包括無過敏)
唔單只係食,甚至係觸摸到既物料都會
有咩咁出奇
有D 醬料買番來入面已經有味精, 係你食完到未知自己食左,
除非真係清炒, 如果唔係就唔多唔少實食左味精落肚.
味精好多種,呢隻最正常,但有d咩一滴香果d說唔同講法
Yes
千奇唔好信d商家話無落味精
因為佢哋口中嘅味精只係講緊E621
仲有大把增味劑可以落
最近要買蠔油發現
李錦記減鹽,難得無味精
但得綠色膠樽裝
味精咪同鹽一樣係sodium
一般茶記就算話唔落味精其實都會落其他增味劑
而其他增味劑係非常大機會仲衰過味精

最簡單就算住家菜雞粉濃湯寶果d一定衰過味精
果d咩減鹽豉油又係,你一睇下個成份就會知中伏

味精根本唔係咩邪惡既野
只係一直有人將佢妖魔化
皮膚敏感就會知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞