甲亢病者請入2!

356 回覆
2 Like 1 Dislike
個個都話打得,我打到甲狀腺唔正常,醫生都唔認關支針事
女朋友之前有 前排食藥好番 有無人知可以點斷尾
醫生話甲亢唔打得,驚引發甲狀腺風暴
我有親戚以前有甲亢一樣都話唔好打針
好難講,睇人體質
有人食年半藥後暫時冇事
亦有人好快翻發
要明白甲亢甲減係同體質、荷爾蒙有關
冇人可以擔保絕對斷尾
醫生唔會寫紙話唔打得
其中一個醫生話利大於弊 都建議係打
我就係要呢啲呀嗚

有啲人講到做手術冇乜野/做完麻醉會懵懵地/做完後悔乜乜乜,但又冇講實質內容,問醫生又唔多講反而聽你咁講清楚啲心安啲

你係咪30歲前做?做之前有冇甲亢眼凸?
有冇人黎m好少好驚絕經
有濕疹係唔係會再有件事D?
我都有濕疹加甲亢,TSH0.08
點處理?
食藥我上個月先驗到有甲亢
20到尾做 有甲亢 冇眼凸
全麻完好多人都會嘔+清醒後六個鐘唔可以飲水
切甲狀腺 身邊一定有人做完
從來冇人share 香港係極少有資料睇
大部份資料都係台灣人+大陸人share
中立角度 有d大陸人share既資料係好詳細
我飲碘 想搵多d資料睇低碘飲食
就睇台灣d醫院既資料
香港醫院俾你睇d資料係好舊 好多都10年前
D人話後悔 估係因為切完甲狀腺都係要食藥
好多人以為甲狀腺唔使食藥
做手術之前醫生已經有講 會有甲減情況係要食藥
同埋甲亢對身體影響比較大 甲亢藥對肝唔好
甲亢復發嘅機會率好大
醫生見你有復發都會叫飲碘 連飲碘都控制唔到
就會叫切甲狀腺
真,其實我都有睇大陸啲case,起碼都有分享有討論
咁你做全切前有冇飲碘?我睇公立個醫生唔建議,話我點都實翻發又已經有過眼凸,飲完仲凸我唔想
有朋友又係咁,打完心跳快,驗完甲狀腺有事,不過隔幾日再抽血就正常返,佢冇理到

你睇下私家醫生點講,公家一味叫人打,打完有事一句「體質問題」就帶過
好灰,中學開始睇公院,斷斷續續食咗綠色丸仔8年,停咗藥兩三次,最近又升翻,好唔開心食藥又要變肥
前幾個月瘦咗仲好開心,結果原來係因為翻發
有飲碘 做完手術 穩定好多
個人唔燥底
眼突係咪一定要做手術先會好得返?
而家仲易唔易流汗?
正常mode
係 問過幾個醫生都話唔會自己好得返
之前復發3次,依家已經做左手術
謝謝你 想問多句做完手術大唔大機會返返去未有病之前?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞