甲亢病者請入2!

356 回覆
2 Like 1 Dislike
身體會唔會真係有咩異樣?我好驚會易攰咗
我宜家47KG,希望食藥可順便解決過輕問題,增肥真係好難
咁又唔知喎,做運動keep下?
你正常時係幾重
其實都係咁上下食完藥係追返正常少少體重,而家控制住43kg幾好
會架啦,食一兩個月內好快升,以前我都增肥到怕左食野
搭單問吓係咪比較少人會有甲減🥲
好多甲亢做完手術/碘水後就會變甲減
我係其中之一
甲減啲症狀明唔明顯?
我飲完碘水冇咩唔舒服,想唔去覆診
我飲完之後跟佢schedule 黎抽血覆診
所以係自己未feel 到任何甲減症狀既時候已經開始食補充劑
如果最好既話絲打都係跟住佢比個期去抽抽血覆診啦
咁樣先會將對自己既影響降到最低
如果到有甲減症狀個陣可能都已經幾唔舒服
我飲碘水之前睇過台灣人分享佢地啲甲減症狀係會令人好唔舒服 嚴重影響日常咁
絲打
其實以前咁瘦都辛苦 好易病
冇咩事 身體仲好左
恭喜晒
你做完手術幾耐啊?傷口用左幾耐復原
6月做 基本上頭1-2日最唔舒服 但可以接受
傷口7日拆線 依家仲紅緊好幼都長
最好半躺瞓 帶飲管飲水
有d似重感冒 有痰大量 會kick住喉嚨
要輕輕力禁住傷口慢慢咳出黎 唔係有呼吸唔到咁
唔好大力咳 上網睇有人咳到爆線
起身要則身再扶床邊 唔係一拉到傷口痛到仆街
通常第2日就出院 吊足2日鹽水
好詳盡解答到我術後疑問呀真係
咁你而家係咪任食海鮮?我真係好懷念
4年前飲碘水 依家有少少偏低 每日都要食一粒補充劑 前日因為工作關係要打第一針 無乜野唔知打唔打埋第二針好
同上面位Ching一樣公立醫院勁耐先覆一次診 想問都問唔到
未 小量食
驚個傷口恢復得唔好 但係都冇特別戒口咩都食
第一次全身麻醉 成個過程好得意
會Feel到有d凍凍既液體係種豆既位入身體 小小痛
吸麻醉 吸3下即刻瞓左
最後記得係個男護士好撚大力禁住個面罩 好難吸麻醉
全麻後冇暈冇嘔冇斷片
當日會逼你屙尿 人生解鎖用尿壺屙尿
Btw手術後唔好飲熱水 最好凍水 會舒服d

見台灣都幾多人share 反而香港多人做過手術
冇咩人share 本身都驚驚地
知d個step點做 安心好多
我都甲狀腺正常 抽血先發現有甲亢
又係打完針之後出事?
唔係 你打針前有冇feel到心跳快同變瘦?
會唔會係甲狀腺指數唔ok 打完變得更高
令到甲亢症狀出晒嚟
我打針前有抽血,個時甲狀腺素正常

出左院每日都有量心跳,正常返,想抽多次血睇下甲狀腺幾多先決定開唔開始食藥
公司逼針 驚打完甲狀腺又唔正常
問3個醫生都話打得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞