[警世]jobsdb呃人中介

46 回覆
48 Like 1 Dislike
前幾日見左份xx人壽既intern 想知係咪伏
https://lih.kg/2009529

呢到有人講,有D人話要嘔返D錢(人工)比佢,有D人話唔洗但淨係出一個月糧比你
你嘅理解能力都可以做保險
係中國太平保險/中國太平人壽保險用假名扮中介出假role請人啊,
去到就會水你做sales唔係原先個role,明未?
已經唔係做唔做保險related嘅工嘅問題,係佢用假名假po呃人入去面試再禁住你叫你比錢考試,有埋其他po嘅link都唔睇下先
其實我出po都只係怕有人中伏啫如果你地明知山有伏偏向伏山行我阻你地唔到喎
可以唔洗下下質疑人先嘅
唔明問野冇問題,但有堆護主咁款真係唔知想點
唔信係咪自己apply一次睇下發現咩事囉
哈哈,同人唔同命
我經中介入去太平度做
按contract每個月有$5000仲要唔洗做野
大驚小怪
就算係fg又點
硬係要擺啲高高在上既老屎忽姿態
我早幾日收到呀 極重內地口音既人打來話我apply左,我醒唔起都答住佢「係係係」先,然後我問佢會唔會有個email confirmation,佢就話會whatsapp我

我問地址,佢就話會whatsapp俾我,同埋因為疫情關係,公司實施人流管制,要我到左樓下要打俾佢

自己諗下做admine點解fg都開到20k同個range咁大啦
依d工一律唔會apply, 一睇就知係commission base個range先大到咁,同埋admin市價唔會咁高,下次醒水d
help
我都中伏 佢約左我聽日見工呀屌
屌我都知無咁好死
我同你情況差唔多,打比我個個都係咁講,不過我冇問email confirm所以搵左勁耐先發現係保險
輸經驗,因為我依家份工都係range勁大但唔係呃人嘅
我就諗住range大可能同我公司一樣係跟工作經驗調整咁點知中哂伏
下次會小心真係唔鬼再apply d range大嘅
唔好去啊!!就算依家知伏到時唔上當都好,我驚你去咗會比人禁住去比錢考個牌/呃你簽文件唔去最安全
我都係呀 不過唔洗理佢啦 梗係唔去
好彩巴你咁岩開左呢個post我先知自己中伏
上個禮拜條友打俾我叫我見工已經覺得奇怪
點解會直接whatsapp我而唔係send email
等我仲做曬準備 真係
聽日打死都唔去
見到幫到你都開心D,我煩咗幾日係到諗會唔會有其他人中伏就決定開po
一開始見到個po有堆"醒目仔"係到護主咁款/檢討返我其實真係小嬲,
我都知自己6uo唔識世界做左柒事我都好後悔apply咗份野,所以先出po提下人
冇諗過仲要比人檢討返我
好彩Ching你同我講返你都中伏同比我知我個po係真係幫到人嘅我依家先好受d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞