[Sone]現在是少女時代!!永遠是少女時代!!14週年粗卡!!!!

1001 回覆
53 Like 11 Dislike
如今年放埋大隊cb
幾時有中女時代comeback
但已是能控制我所有淚腺
係ptt見到個我覺得暫時係最好解讀
幾有意思
見到好多種解讀,唔知邊種先係原本想表達嘅中心思想呢
好歌就係幾個層面都代入到
加埋抽既演繹
我都覺得係講太妍自己
Mv 入面
金色頭髮係有抑鬱症嘅太妍
黑色頭髮係原本嘅太妍
個男人係內心嘅掙扎

一開始喺由黑色頭髮嘅太妍唱
就像是只有身忽然長高的小大人般
因為你那無心的話語
而選擇了我無法承擔的感情
即係指太妍啱啱出道,社會或者公司不停評論太妍,所以太妍選擇隱藏自己,亦都係咁所以Mv入面係黑色頭髮,但係因為咁所以出現咗掙扎(男人),太妍不停望住自己內心嘅掙扎,反思係咪要跟隨自己內心

之後太妍返到去休息室休息,但係突然之間有個工作人員入嚟,即係太妍又要扮演另外一個佢,佢覺得好辛苦,所以歌詞係 就像快要爆炸般

之後係金色頭髮嘅太妍好傷心,掙扎(男人)望住佢,出現咗本書,書名叫Only Time Will Tell,可能係指太妍覺得時間會比出答案,同時歌詞
Bad days 反覆的Bad days
跌落谷底個感情真是悲慘
(代表當時太妍已經有抑鬱症)
只是空轉著 就像是寬鬆的戒指
(太妍瘦咗?)
沒關係的 反正愛情都是如此
(當其時佢覺得冇所謂,做公眾人物都係咁)

之後開始畫面同服裝嘅色彩變咗藍色或者深色,代表心態變得陰沉,太妍跑出去擁抱內心掙扎,同佢跳舞,決定唔再掙扎,繼續扮演大眾所愛嘅太妍,好開心咁,但係變返金色頭髮嘅太妍又係唔開心,不過台下觀眾好開心

泰妍除低假髮,展露抑鬱症嘅自己,抑鬱症令到佢冇辦法控制自己情緒,所以歌詞會係Feels like heaven feels like hell

之後下一幕就係太妍用抑鬱症嘅自己展示眾人,記者不停對佢攝影同採訪,歌詞出現咗,說我瘋了又如何,Cause I can't control myself,大眾/hater都話佢癲,但佢就係冇辦法控制自己

內心掙扎不停出現,甚至同太妍衝突,代表佢想脫離一切,同時太妍太叫發洩自己嘅情緒,但係台下嘅觀眾不停拍手同歡呼,即係代表大眾唔明白太妍內心情感,只係見到表面嘅自己,佢感到孤獨同埋無助,所以佢流淚,但慢慢佢發現只可以用苦笑面對呢一切。

呢啲係我嘅解釋,唔知啱唔啱㗎
好耐無見過人叫泰做抽
d玫瑰應該係講緊d惡評?扔到佢成身傷哂仲要同你地感謝
即係點
少時世一!
GOT The Beat will perform 'Step Back' on MCountdown airing on Jan 27! Fire

順便唱多首得唔得呀
melon韓國人聽歌apps
即係首歌好多人聽好hit
估唔到sm同mnet而家咁fd
會唔會令到泰古首新歌熱度更加勁
ReU
再逢世 世一出道歌
https://youtu.be/CZf-EsEyIV0
呢個2選1遊戲好得意, 可以睇佢演技
現實中如果有個咁麻煩嘅朋友一定唔會想同佢出街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞