[IT人入] 個個post都屌bootcamp, 其實自學可以點行?

105 回覆
4 Like 43 Dislike
巴打加油
我自己讀緊cs就grad都係冇乜方向
自學 100k
夠,呢堆嘢你全部B range晒嘅話,我唔反對你claim自己識
多謝你,你CS 應該大把前途
其實唔係想claim 自己識定唔識,只係想搵到份適合自己嘅工
認真既,你學左好左好多programming嘛,係咪?
得,整個project出泥先

programming係一個工具,學完係要整到一樣野出來,方便到自己,或者比人睇/玩下
如果只係學堆唔知乜鳩乜柒既theory,然後原來連個project仔都整唔出/未做過既,你做請人個個都知條友唔太請得過啦,係咪?

如果你真係諗唔到整D乜?唔緊要既,你試下整下面既野:
1, 自己既personal website
2, 寫開python嘛,咁試下寫個python有GUI既program比自己玩下,鍾意既可以寫隻youtube/video downloader,甚至整個聆聲/歌既generator
3, 試下駁政府既open data,然後整D簡單prediction比自己玩下
4, 如果想入行web programming既(當以簡單CRUD泥講啦),你試下寫隻極輕量版wordpress比自已先

最後,其實python好易學壞手勢,學番java會好D,而且對你搵工都有幫助
單係a = 'b',同埋a = "b",係python幾乎可以當成同一樣既野,但係其他既programming language未必係

同埋以上只適用於簡易/常見既programming job,如果你aims high,覺得要再tech D既,你先考慮讀埋個master/degree番泥
多謝你嘅建議,我會開始試吓做啲project 仔
順帶一提,見你上面有話想玩ML,但呢個field絕對唔係玩下numpy做下少少linear regression就夠做(更何況regression本身就好多花式)
真係想行呢條路之前,我建議你睇睇人地既數學係讀D咩先,基本上大半既內容都係同stat有關,而deep learning雖說係幾革命既技術,但都係on top of stat再develop

最好既例仔就係image processing,以前真係用stat既土炮方法去de-noise認object,所以認object一直認得唔準,但依加已經係去到以pattern recognition,講入少少就係將eigenvectors放入ANN入面去training個model
(利申:識少少,錯concept既可以插得細力D)

如果你連上面個堆都已經開始驚驚,咁你睇怕要打好數底先
同埋玩ML唔可以單用python,仲要用埋R,老一派既人好似仲話Matlab好D
邊個屌bootcamp?bootcamp神科黎架喎
最易入行應該係frontend

上網搵frontend project for beginners抽一兩條題目做下,應該就夠見工

而且有個目標去學會快好多,比起淨係睇片跟住做
上網睇完d工具點用就問夠唔夠搵工 又25k+ 又做data
出邊世界講緊直接比個傢俬既圖你 要你諗點整出黎
ml就唔洗諗 人地直接睇學歷 你上左過萬時數既bootcamp都難入行
btw 上網睇完呢d 你出去搵工開15-16k都有機會入到行
大撚把mechanical , control, science engineer

用matlab寫program
oop, numpy 都未學話自己學左8成
正正式式去讀 postgrad 好

沙紙就係沙紙 唔係用把口講識
除非你一早入左行 做緊幾年相關工作
Machine Learning / deep learning 呢種深坑你讀完ug 嘅course都唔會對你搵工有幫助
上完叫做見識吓呢個世界係點嘅點嘅樣

樓上有師兄講過professor嘅暗示
其實係真
呢個範疇係數學同埋學術方面好強嘅人先玩得起
所以想入行,講真係做相關嘅嘢,真心建議讀個mphil ,學下點叫做一個research先
人哋嘅team真係落手落腳做research先至做得出嗰堆model
Release嘅係academic paper唔係GitHub嘅repo
Programming對佢地黎講只不過一種工具黎
講嘅係真
所以成日見到有人話想入行AI/ML/DS
真係唔明
老實講大學讀完4年出黎都係白紙一張,同你情況差唔多,最多就識多少少concept野
主要都係靠第一份工慢慢浸d技術出黎,你宜家缺少既係大學沙紙呢張入場卷
與其讀d 19 course,不如partime讀個學位/HD,至少有公司請再入去拎經驗
如果讀完bootcamp就即刻有人請,年中就唔會有咁多人開你呢d 19 post係度問
屌 做ba算吧啦 講code冇熱誠好難做落去
ba 香港地唔識code都可以撚狗 應該岩你多d
唔好屌樓豬 佢講漏咗、應該係 “syntax” 學左8成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞