[IT人入] 個個post都屌bootcamp, 其實自學可以點行?

105 回覆
4 Like 43 Dislike
我研究咗三日時間,未係好有方向

上網見到IT 都有好多方面,例如:

UX/UI design
Web designer
Software engineer
Programmer
SI Vendor
data analyst
System architect
BI
Technical consultant
Big data
Machine learning

另外大概上jobsDB睇過人哋有咩要求,簡單歸納左 幾個常見language
python, MySQL, Java, C#, CSS,
(IT人係咪多數用LinkedIn 搵工?)

去見工係咪要俾個GitHub 人哋睇?

我知其實網上係好有多資源: Edx, cousera, 但唔係好知由邊度入手

另外想問吓其實行情係點?人工係咪真係起步已經25k+?
做SE 係咪最吃香?

利申想轉行,但無從入手
有少少Python 底

好多問題, 求各位巴打指點
另外淨係自學有冇工會認可?
識人起薪唔止25k bootcamp人中之龍出黎55k
介唔介意講吓係做邊行?人工咁高係咪 bank果啲?
另外佢自己本身係咪business/ finance 底?
試左online course睇下係咪真係咁易讀哂先喇
咁快講人工
我同你一樣,都研究緊自學,想轉行 (身在外國)
Bootcamp基本上起薪同degree無分別,50-80k
係連登問 你想畀人比人潑冷水?
python 我完成左8成, 發覺自己都上手幾快
想問吓使唔使學埋 object oriented programming?
另外仲有嗰啲 Numpy, pandas 對工作上有冇幫助?
50-80k 除咗IT知識之外仲要識啲咩?
同埋通常係做咩位先有呢個人工?

Software engineer?
你確定你完成左8成?
freecodecamp 3-4個鐘既片完成左8成
其實就係唔識先上嚟問,不如我講下學咗乜嘢,你再話我聽我差啲乜嘢?

我主要只學咗以下呢d,
Variable & data type
Strings function
List function
Tuple
Function
Return statement
If statement &comparison
While + for loop
Dictionary
2D list & nested loop
Class & object
Inheritance
Reading and Writing files

另外仲有上Kaggle完成咗佢個python course
如果唔想俾錢上 bootcamp, 可以去邊度學齊晒需要嘅技能?
我點解要話你知差d咩
你唔識自己去搵?
如果你要自學,你就應該要有個目標自己要學到d咩
唔係一味鳩學就話自己已經識乜乜柒柒
其實自學除咗上網搵資源之外,喺論壇問人都係其中一個方法,等自己可以有系統啲咁去學習。

當然你冇義務要教我野,但如果你係純粹想入嚟笑鳩人,咁唔好意思阻左你時間。
Year 1 CS 都識晒
你呢度只係學緊 programming

完全唔係CS 或者 software engineering 嗰浸
介唔介意分享下想向邊個方向行?做 backend 定front end?
https://youtu.be/qz9tKlF431k
如果講見工 會有啲data struct/algo嘅嘢問你

但有啲工唔會好似條片咁問咁多 問兩下吹水就見完

你可以試下做下leetcode 啲題目應該似似地
唔該巴打
另外我都有挑戰hackerank 嗰啲challenges, 發覺人哋寫得真係好精簡
唔該巴打

如果參考住人地大學個syllabus 去學會唔會夠搵工?

你學既野我中五已經學晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞