睇晒135本衛斯理小說,你問我答

913 回覆
141 Like 32 Dislike
都幾多矛盾不過好睇就得。

例如原子空間話未來地球已經收左皮,但玩具又話未來世界俾機械人統治。

人類起源又6,7個講法。
茫點個頭開得好好,後面唔知點解爛爛地尾
好懷念,硬皮書真係圖書館先有
平行時空?
可以自己腦補自己作為倪匡fans,睇得過癮就ok。以前好迷倪匡,特登會去舊書鋪買d舊版書睇舊劇情。

例如紅月亮,第一版係話衛斯理都係失左憶,但一見到白素就”又”一見鐘情.
有分新舊版

以前睇硬皮版,仲要自己區圖書館唔係齊哂,要死出區去第2間借
好似金庸咁有連載版同修訂版

明窗袋裝書都係修訂版,宜家翻出個d珍藏版都係base on 呢版。

初版d封面係水墨畫咁

https://media.karousell.com/media/photos/products/2020/8/27/______1598527420_d542f2bb_progressive.jpg

你去中央圖書館可能有,不過都1x年前,後期呢個初版版權好似賣左俾一間台灣出版廠重出,之前書展見過。

利申: 倪匡九成作品借到都應該睇過幾次以上,之前成櫃都係佢d書
內容劇情有好大分別?
Search番應該賣左俾遠景。
唔算多,但你好迷一個作者個時,就想知佢同一本書有咩唔同劇情。

其實除左衛斯理,木蘭花都幾好睇,黑玫瑰d frd,個時未有電子書,特登幫手打左一本出黎
http://www.wiselypuzzle.com/version.html

有人整左個倪學網有詳細研究。
頭髮一定Top3。
追龍預言性同十年套戲一樣咁勁。
鬼混同降頭(原振俠)都好睇。
(由筆友開始入坑)
只係睇過大廈同紅月亮
你既評價係?
我入哂成套入電子書冇時間的起心肝追
我當年係藍血人入坑,跟住大廈,原子空間,支離人
頭幾本無咁科幻(鑽石花),後期就講好多政治同埋衛斯理唔太出門 岩睇就睇,唔睇仲有好多好作者。
所以葉李華寫左《衛斯理回憶錄》,幫佢 tidy up loose ends,不過唔好睇
睇左麻麻地不過好佩服佢真係逐本研究整理,再加少少故事串埋再解釋,都幾勁。
淨係以前係書局打書釘睇咗第一本感覺一般
好似有好多本?
好似10本? 我記得頭幾本麻麻,到4,5開始有d原創故事串番起衛斯理一生。

講開倪匡,其實佢d散文都幾好睇
以前書展買咗佢本哈哈哈哈
個本傳記黎唔係佢寫,類似蔡瀾個本”老友講老友”

可以去睇下佢個幾本”心中的信”, “不寄的信”
有冇人買過呢本???
https://www.books.com.tw/products/0010667945
仲有冇得買???
係喎
都好多年前買
唔記得咗買錯
不過以前書館睇吾寫又寫幾正
睇衛斯理有心得架
如果你睇到九成都仲未高潮埋尾
你要有心理準備,一定係爛尾收場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞