睇晒135本衛斯理小說,你問我答

913 回覆
141 Like 32 Dislike

《地心洪爐》第三章描述到,衛斯理流落在南極的冰原上掙扎求存,遇到了一隻白熊,經過激烈的搏鬥後將其殺死,食其肉,穿其皮。然而,南極並沒有任何白熊,只有企鵝,北極才有白熊(北極熊)。所以這是作者編寫小說的一個錯誤。
在報紙連載時曾有讀者每天寫信要求作者倪匡解釋此錯誤,倪匡最後回信道:「南極沒有白熊,世上沒有衛斯理」[12]。而倪匡於1986年在書上加按指這是一個笑話而不是錯誤,保留之是因固執所致,這亦切合衛斯理的性格[4]。
當然最大的可能是白熊是外星人在南極養的實驗動物,逃出來後流浪南極,意外遇上衛斯理。
另外還有一個可能,這一切都是衛斯理的幻覺,不過以故事結構來說,空中平台並不是衛斯理的幻覺,白熊應該也不是。

笑到仆街
仙境?
仲有記得佢「嚴格中國武術訓練」嘅重點技術 - 彈麻筋
細個睇完自己搵條麻筋嚟玩
1. 白素係唔係中共特務
2. 非人協會有幾多會員
有個係講用真人嚟做蠟像館 但唔記得書名

求書名
虛像?
極刑
如果要推薦2本劇情豐富唔太難明嘅入門作品會係?
係啊!
巴打有料 秒回仲要知我講邊本
又係出唔到link

any肥, search"極刑 (小說)" wiki
大個睇iron man 3結局話幫條女做手術變返正常人
即刻諗起不死藥個結局
大廈 沉船?
呢個細個時教育電視都有播開頭劇情

(又曝露咗年齡)
其實有效咁活用不死藥既話大把人唔洗死
就死果陣喂佢食不死藥 然後做外科手術切番內分泌腺
推一本就老貓
中段少少悶,但開局、結尾都唔錯
唔需要事前認識角色先好睇
知道衛斯理有個老婆叫白素,醒過衛斯理就得
印象中早年寫啲故事都係喺報紙連載
可能因為比人追稿/趕住收工,所以好多故事都虎頭蛇尾
貓狗大戰幾過癮
有冇睇埋葉李華作嘅衛斯理回憶錄
果個故事好似叫電王
有冇睇埋葉李華作嘅衛斯理回憶錄
果個故事好似叫電王
果個故事好似叫電王
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞