窮撚必入 精通學生資助計劃(申請人身份) 你問我答

546 回覆
17 Like 8 Dislike
扣係扣資助筆錢喎
都仲有8000幾蚊助學金同車船津貼 雖然都無乜用
即係自己做自己彌償人冇機會
點都試吓同學資處講先 如果真係唔得就要問吓學校幫唔幫到手
想問下如果嚟緊sem A defer做intern,咁sem B可唔可以申請翻學資處sem B既學費資助?
複雜問題建議打去問
起居飲食係返工 18歲partime都做到啦
更唔好講讀大專時間自由得多
申請有幾萬蚊 講緊返工一個月都搵唔到
一個月專係處理申請 都夠哂
grant+loan +non-mean 都有apply。
Non-mean批左,grant 係可以繼續申請?
知唔知咩叫partime?
想做咪做 想買野咪自己搵錢買
full time讀書真係讀書 照你咁講要取消哂所有學生活動啦
巴打想問如果黎緊pt讀top up degree會唔會申請到資助
只受 full time
提提你 如果你真係拎到full grant 去讀top up
除非你份工搵好多 唔係唔建議你讀partime
full time 政府funding 3萬 拎埋grant 兩年接近唔洗俾20萬
仲要快D讀完有個學位 讀緊書又可以返partime 搵錢
因為我讀大電EE degree 要儲工作經驗先攞到牌 所以要邊做邊讀 唔該哂巴打
大電EE 係要學位畢業後六年先拎到C
所以你如果一開始就想要簽C 就無分別
因為我今年pt HD grad 已經有3年經驗 所以可能邊讀邊簽左B先
請問係咪交齊以上咁多就得? 有冇咩特別野要交/要注意?
係 有check list
有公司數唔影響你申請

都係個句 夠窮你咪申請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞