窮撚必入 精通學生資助計劃(申請人身份) 你問我答

546 回覆
17 Like 8 Dislike
唔該晒
我果12個月既銀行支出紀錄 可以用十二張各一個月既月結單比? 咁樣佢接唔接受? 定有其他方法?(有網上銀行 但冇簿仔果啲)
就係 十二張 一個月 月結單咁
想問下借grant loan個筆生活費貸款 屋企人攞綜援 唔合資格做彌償人 如果申請放寬資格會唔會有機會可以做到
追post
好 thankyou
想問知唔知asso上ugc 係咪又係要等到12月先有
no
搬咗出去就計比幾多家用
有無邊啲資助係免入息審查易搞啲,我老豆話佢出糧啲嘢好麻煩要入息審查不如唔要,但我又唔想蝕比政府,仲有我上年yr1比曬學費乜都無申請,而家仲有無錢拎得返,thx ching
屋企拎緊全津而目前得父母兩個有返工
想問吓可以申請啲咩幫補屋企
多謝巴打
loan
你嘅意思係呢grant loan?
同埋想問吓除咗loan之外係咪都可以申請嗰個助學金資助
你拎學資當你full grant 佢會再俾筆錢你 就係(助學金資助)
另外你有生活費既loan可以借 都幾多下
可唔可以申請咗FASP之後再交申請埋NLSPS
我申請FASP, 父母收入除左要交銀行薄仔之外, 洗唔洗交呢個僱員薪酬表 ?https://www.wfsfaa.gov.hk/sfo/pdf/common/Form/fasp/FASP_4.pdf
全家唔係香港 申唔申請到
複製翻隔離野過黎問先

我係舊生一直都唔記得可以申請grant (上年咩都無申請過), 而家再開始搞係咪已經太遲

同埋我year1個陣申請過一次,但因為資料唔齊比人彈返轉頭 (話要解釋簿仔啲嘢,唔記得詳情), 係咪已經入左list要嚴好多? 現金出糧係咪照寫收入自述書就ok

如果已經太遲咁下年再試多次申請

唔該巴打
冇公司糧單?
打去公司咪仲瘀
可以打去問下有冇得用月結單證明
想問還債到期嘅時候,學資處係咪會寄信俾學生要交錢?
批左會問你申唔申
no need
有證明咪得
你可以打去問下 申請返 上面都好多遲申請

無入list呢回事

現金出糧 係寫收入自述書就ok 但你留意金額過大應該會搵僱主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞