Cu定Poly nursing

40 回覆
137 Like 16 Dislike
今日放左榜,兩間都可以穩入,本身就無prefer邊間,對我黎講出到黎其實都係做護士。
我有諗既係 Cu就好似聽人講係香港最好,但我又覺得地理位置唔係咁方便,本身自己都無特別想有好多u life 所以係喱兩間到struggle 緊
CU
Poly
諗唔到有咩理由唔揀中大
中大for sure
Poly nursing 多啲女溝,cu女全部都書蟲
我係絲打
出到黎一撚樣都係咁做,最緊要train到個人夠smart話頭醒尾就ok,依一行好多都係common sense,你做得耐會發現其實d人既水平一般,但係進步緊既。

我會揀CU 因為我睇既唔係你個科嘅質素,係你同學既質素,無論係你本科定其他科都好,CU照常理係高啲,因為大家成績都係勁。 你識多啲唔同科既人對你以後出嚟一定有幫助。

利申 做左8年RN
CU校名好d subject ranking高d
Poly Practical d 出pool易d
自己唸
我以前識落唔同科嘅朋友,以家都仲有keep contact,有飛機c、做酒店、工程、文藝、演藝界既都有。你同多啲出面既人溝通會令到自己眼光闊好多,同埋佢哋多多少少唔同方面將來都會幫到你,所以識人好過識字係真。
讀埋土表示每日都想入去中大
淨係計個campus已經贏撚晒
知道,多謝你咁俾心機答我我會認真諗下!
出pool喱啲已經唔係考慮因素,因為已經有男朋友反而唔想對人咁多,想低調啲
CU校名好d subject ranking高d
Poly Practical d 出pool易d professors教得好d (聽翻黎)
以u-life黎講,poly好玩啲開心啲,容易識到其他subject 既人。

以讀書黎講,cu氣氛好啲,地方又大啲,環境又清優啲,讀書自然會易入腦啲。

以nursing黎講,cu人普遍熟書啲,poly人就主動積極快手啲。professor 教得好唔好就見人見致啦,但我覺得大學生黎講,老師只係輔助,真正吸收知識既唔止係課堂上,自己google睇youtube 比上堂更易吸收。
錯手俾左負評
好 我會再衡量下多謝巴打!
絲打tg 答你利申讀緊Nursing
CU 唔使諗

Placement 嘅時候識到一大班CU students
做嘢同knowledge 都唔錯
Practical skills 哩啲出placement 做得多就熟
唔使擔心

利申 mental 人
Poly/ou?
禁hku?
個分入得中大nursing應該有其他更好嘅選擇
Ching淨係想做護士?
Hku主要為左個校名多,nursing placement主要出一間醫院only, 變相睇野學野無咁多。
但我識既hku nurse都好叻,不過我醫院見得唔多hku仔/女,所以評論唔到
無一間啲人特別叻或者特別差,

出到嚟做嘢好睇個人對份工嘅責任性
同埋熱衷嘅程度
同埋對知識嘅追求

利申 做咗呢行 11年
帶過嘅人超過20個
我覺得香港做醫療行業其實都係小圈子,ranking就唔太緊要,睇邊個course setting 適合自己先最重要,不過俾我都會CU,U LIFE好。
其實自己本身就係諗住讀護士,個陣諗緊最好可能入到Kong u最差可能就係ou/東華個啲,點知出到黎成績比預期好好多有睇過poly ot 個啲就真係太高分入唔到因為咁所以就變咗係喱兩間到struggle
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞