[7月經典回歸] 寒蟬鳴泣之時 卒 (88) 龍7終於記得詩音

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
目前卒最大嘅問題我諗有三個
一、觀眾一早知兇手係沙都子,冇咗解篇嘅意義
二、手法過於簡單。本身就算知兇手,手法都可以好多變化,但目前兩篇都係啪針,然後大家已經推論到會點,動畫就純粹變咗交待劇情嘅行貨,冇咩驚喜
三、觀眾嘅疑問冇解答到。例如鬧鐘vs菜刀點解會係鬧鐘贏,所以當初大家會估係咪有幻覺,結果就真係單純鬧鐘抽贏菜刀

因為頭兩點,令到卒悶咗好多,第三點就連少少想像空間都冇埋——「原來個手法真係咁簡單」
我諗去到祟明篇應該會好啲,至少大石發病大家會想知咩事
Who同Why上季已經解咗
今季講How,結果就係啪針
推理故事要解嘅嘢解晒

目前淨返少量嘅謎團未解,同埋個故點樣兜返去Good end
15集本身諗住唔夠,結果出到嚟都係水份,真係要交待嘅嘢極少
呢季要翻身真係靠個結尾,In 龍7 we trust
巨人都叫臨尾先吹太多收唔返
寒蟬即使地鳴都收唔返啦
隔空打針soeasy
沙都子必須死
善良的雛見澤村民
滅世派
要解釋好簡單
沙都子打左百幾年針打到手法純熟
可以係冇無痛隊人一野
不過打開針都知注射個下有液體注入係會覺得好凍
所以我可以斷定沙都子係用佢溫暖嘅肉體暖左針先幫人打!好細心呀!

至於鐘vs菜刀其實唔難
大家都知禮物送鐘係傳統禁忌
K1一直想送個鐘比rena
送送下 咪死左囉

選我正解
利申: 龍七傳心師
重心放曬喺下篇解篇 有成5集
到時就會揭曉大石就係黑幕
沙都子:當我看到梨花 我 很失望
鐘=概念性武器
狗屎唔笑樓主都吠
我本來以為會講多啲魅音詩音細個調轉嘅事
之後點樣爭扎
原來臨死鬧一句都冇
怪我啦俾我調教完就成隻綿羊咁
有無人可以解釋下詩音做乜玩野?做乜撚化魅音?係咪因為真係掙仔簡單?
詩音又唔係特登爭
原本都覺得幾悶吓,但係噏唔出係咩理由
原來就係因為一早就知whodunit
仲有好多好誇張嘅戲劇效果
係 ya done fuck it up
修正返
係最近十幾集淨係靠好誇張嘅戲劇效果
本身打算玩吓啫,點知家姐俾人啪咗針
邊個post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞