決定移民的你幾時會起行

246 回覆
450 Like 709 Dislike
不可能完全唔影響
最少台灣已經唔會批
其他嘅宜家無講,但係將來嘅嘢好難講

其實宜家移民嘅,都係之八九都係唔滿意香港同大陸政府,但係又會向基本法同香港政府宣誓,根本就係矛盾

認真講,寧願放棄短期內嘅利益,好過影響中長期發展

利申:為咗張宣誓紙,我推咗幾個人工唔錯嘅面試邀請
已走
我 走左
九月前
屋企人幫唔幫?或者拍拖同另一半一齊儲?
而家仲讀緊書去搵part time做下?
唔好咁灰心先
你瞓咗幾耐,依家政府有邊條法例會唔通過
容唔容易見仁見智
但至少住得有尊嚴

屌 喺香港連自己房都冇
點都要儲啲錢先走到,MPF又鎖死攞唔到
話唔信封港嗰啲,好似仲未明翠想做乜,佢想鎖國
紅資連有外滙賺都唔要,要罰
要紅資係香港上次或者二次上市,其實已經表達得好清楚
香港係鎖國範圍內,中共唔再需要香港做外滙窗口
所有外滙將會由國家持有
鎖國範圍內嘅全部轉用換唔到黃金同外滙嘅電子貨幣
即係之前吹過風嘅電子港幣
中共已經做左最壞打算,熱戰冷戰都係鎖國收場
今年應該係最後走嘅機會,遲啲想走
係,未必封人(但持有BNO嘅人係危,因為鬥緊紅),但你換唔到外滙走
賣左樓過千萬都無用,變相都係走唔到

識有個上海做啲外貿小生意,銀行要求佢“開通”電子人民幣,而嗰啲錢係滙唔到出去買貨,佢依家手上無晒原本嘅人民幣就出唔到去買貨,連嗰 25萬每年都用唔到

電子人民幣,依家已經係超多 transaction ,香港跟只係時間問題
香港嘅外滙,中共已經袋袋平安

有得走,走啲走,呢度已經無兩年錢你搵
當趁移民之前習慣下私人市場囉, 反正移民之後好大機會都唔會做得返政府工
就算人唔走住錢都要走咗先, MPF我已經當跌咗落海之後執得返係bonus
真 識得朋友香港人大陸番工想轉錢出去超難有好多限制 仲開始越來越難
問銀行點解唔得 咩規矩黎 銀行國家話唔比就唔比
到時自己錢唔係自己 係國家 你調唔到錢走搵多多都冇用
好多香港人成個風都吹到埋黎仲扮唔知
呢個原因,聞所未聞,不如你 娶佢做老婆
有啲人覺得 啲錢可以喺香港駛就得 反正成世都出唔到去
係英美讀緊大學既算唔算?
如果計既話 身邊一大班
唔計啦
ching係點走?讀書?
同意
1年內走既人一味屌10年內走既人 唔走就好快鎖港係冇意思
呢樣野控制唔到
好好奇而家香港同台灣割曬蓆咁滯,假設唔自己報佢可以點查?
真呀
睇機場相都知 邊批人係贏家
你深信宣誓咁大影響就快啲辭職啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞