【颱風追擊】2106號熱帶氣旋 煙花 IN-FA(09W)+ 2107號熱帶氣旋 查帕卡 CEMPAKA(10W)#2

1001 回覆
12 Like 7 Dislike
看淡即有機
d uncle去晒邊
比我屌爛左
兜咁大個圈路徑 隨時會散啦
即係點
其實佢冇行過咁滯一兩個鐘先郁0.1
睇雷達都見佢黎黎去去都係嗰個位
80km ne
轉颱壇
有冇巴打拆解下
https://www.tybbs.org.cn/forum.php?mod=viewthread&tid=81950&extra=&page=31

關於港澳明早是否會發8號風球,個人機率很大(如果保險一些就很大)。
最主要原因不是東南風,雖然HKO預測是東南風。 但是東南風是不會引起烈風的。
吹東南烈風是要靠副高熱帶東風加快速西移才能引起的。
但查帕卡不具備靠副高熱帶東風加快速西移條件,唯一條件就是西南風加東面尾槽。
而吹西南烈風需要有西南氣流加熱帶氣旋北上尾槽才能引起的,過往有熱帶氣旋北上登陸因為尾槽流關係引起烈風。
所以重點要看查帕卡發展有多強,是否一路向北登陸再深入,東面懸臂能否持續發展。
另外港澳要吹西南烈風,一定要查帕卡北上到港澳的緯度才能發生。

HKO SMG考慮是明早問題,因為按照EC預測00utc查帕卡有機會就會走到港澳的緯度,而風向正向對住西南風,而現在西南氣流有利西南風。
也許這次東南風並不是主戲,明天早上西南風才是戲玉。
加油 睇好你
認真想學嘢:其實雷達圖係唔係只係睇到對流雲團,唔代表個風嘅全部?例如要睇埋風場,極向流出等,先判斷到個風結構同強度如何?
烈風圈好細
冇8號嘅風好心唔好出現啦
散9埋屌
唔識睇windy 都知
點解係夜晚會有多d水氣吸?
啫係又水浸都係黃雨
又燈
西南???
屌仲講
每次打風落雨都好多人要同佢交合
剩係睇咗第一句 正評咗
咪撚阻我返工
7級強風圈東北得80km細到
垃圾風
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞