【颱風追擊】2106號熱帶氣旋 煙花 IN-FA(09W)+ 2107號熱帶氣旋 查帕卡 CEMPAKA(10W)

1001 回覆
24 Like 6 Dislike
嘩 呢下
天交合同阿叻有咩分別,都係我唔知我睇唔到
cls
同樣情況 調番轉頭問番你有無諗過好多人因為打風要cancel好多野etc叫你咪咁自私得唔得?
我講兩句聽日就唔會黑雨既我去左做天文台啦仲係到同你吹水咩
要黑雨既我講兩句都唔會影響到
佢唔掛既唔通又係因為我講左兩句咩
覆錯
尖沙咀變左夜晚
而家個風會唔會增強
唔好話風假,當風更有工半,兩工都有好多人
大部分打工仔都想打風

準備好了
咪係
依加啲令仔都唔知打少一日風對香港人造成幾大損失
岩呀
我10號都照返工
好精彩
打親風依到都係咁, 勿認真
淑明姐次次麻煩野都搵佢頂
菲律賓係超颱上到黎係TD咪又係廢
我估你係講緊定強方面而唔係強度預報方面。

幾個因素:

1. 小環流系統發展速度較快,而機構常用既德法有「滯後性」,簡單黎講德法會假定系統按照一定速度發展。如果機構遲咗開始分析,或者之前既分析比較低既話,就有機會拖低之後既分析值。

呢種情況唔係冇得解決,就係「打破限制」或者重新分析之前既強度,但做唔做好睇機構主觀判斷。

2. 同德法相關,德法本身就係基於中型環流系統發展,小環流樣本較少下強度有機會同德法值出現偏差。

3. 除咗德法外,機構都可以用其他remote sensing techniques (遙感觀測) 黎定強,例如ASCAT / AMSU,但呢啲方法受解像度限制。

一大條橙黃上緊嚟
煙花加油
屌無左蘋果依家真係打風都唔知咁濟
純粹係覺得好搞笑
正經問又要俾人串,個個都似佢哋風膠咩
我夠想打風我都放假啦 最好唔使做添
從 昨 晚 午 夜 至 今 日 正 午 , 天 文 台 錄 得 90.1 毫 米 雨 量
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞