Elon Musk 間 Space X 係可行的話,New York 飛到 Paris 只需 30 分鐘

226 回覆
130 Like 4 Dislike
快...從來都唔係咩新野

https://youtu.be/a_wuykzfFzE
你岩 我九龍去港島唔洗5分鐘添呀(紅隧入口去出口)
協和號算係大突破,不過好貴同對民居好嘈,空難左一次就收左皮
紅隧塞都塞死你啦
如果上機開套AV嚟睇,唔 fast forward 嘅話,睇到啱啱開始打茄輪親就要落機。
坐得直升機仲使返工?
你好難集中一千人一齊飛而又比得起6萬美金
大埔
研究運貨會唔會比較賺
old news
美國空投軍人去亞洲只需半個鐘。
A380都係成日坐唔滿人而比人放棄,更何要成千人,仲要比咁多錢
屯門去大埔就真係遠啲 仲要工業村入面先慘

不過住好多地方都差唔多要啦如果返大埔工業村 eg南區/Tko
真係work既協和式仲飛緊啦
而家網路咁方便冇幾多人真係需要比頭等貴一倍既價錢慳少少時間
我喺銀河系屌緊銀河閪
咁依D維護數肯定有
SpaceX自己講就90萬係燃料成本 200萬就計埋人工

同埋佢引擎同隔熱材料有計過數
燃料用甲烷同液氧 理論上唔會積碳係引擎上面
隔熱片NASA都比左個新技術SpaceX 更方便維護
唔係好似Space Shuttle咁全部位置特製
和諧式夠快
但裝得唔多人始終都係會收皮
hyperloop可行的話都已經差好撚遠
觀塘去觀塘 都兩個鐘來回
其實要,輕鐵3個字,出港島1個鐘,計埋transit等車單程個半鐘make sense
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞