講一個56K年代名詞, 証明自己係香港網絡老手

720 回覆
28 Like 170 Dislike
整閃字
當年 (1995 年左右 ?) 上網基本上都係睇下 d 大型公司既網站,
因為私人架設既網站極少。

最記得係當時高登仲有間鋪 (好似係 Star Internet ?) 比人試下上網,
當時間唔中就去佢到玩一陣,上去日本 Gainax 睇下 EVA d 資訊。

BBS 又係一個令人懷念既名字,
以前為左升 Level 要每晚 Keep 住上 d BBS,
DL 下又 UL 下 d 野咁…
由於有 quota 限制,成日就快 DL 完時比人斷線要即刻 re-dial 睇下有無扣 quota。

SysOp 自己走出黎傾計就未試過,
Page 個 SysOp 就有 ... 不過從未成功召喚過。
我試過一次
跟住佢升到我個dl 幾乎無限勁感動

果陣download 啲寫真都係bbs

後來bbs都有幾個放上網連既
例如果陣最喜歡去科大bbs
因為會轉台灣個Eva bbs過黎

果陣真係超迷Eva啲謎團

同埋就算到有icq
都仲有唔少人用56k的

有人講左cyber city
果陣真係好懷念
Win3.1 14.4k都未普及啦
56k係win95 win98個期最多,通常幾十蚊月費再另計pnet 每個鐘好似一兩蚊
U.S Robotics
應該咁講,到 56K 正式流行時應該係 Win95/98 流行既時間。

不過總會有 d 用家係未升級/玩 dual OS (95/98 + 3.11),
始終當時 XP 未出,仲有好多 game 係行 DOS。
未, pppoa 年代太貴, 老豆唔肯裝
當年有開站, 識左唔少人
間中就彈出嚟同啲人吹水同加dl quota
最正都係有doorway, 喺同學屋企入返自己部腦就可以remote
個時無人係屋企就會開足兩條線
貴站 站名係?

而家仲記得既只有一個叫 Computer Inside Stuff (定 Staff ?)
因為第一次接觸到"網上"破解版 software 都係響嗰到,
所以印象好深刻…

以前都係響黃金底層 d 鋪頭仔買 software,
大約 $10-20 有一張單色影印紙封面既老翻,
後來先知佢地多數都係響 BBS 挖 d 老翻黎賣,
真係賺到笑。
我啲站仔無人識啦
以前叫 Chage & Aska fans board
可惜無到訪過,Chage & Aska 只係識 Say Yes ...

不過當年真係好多 fans 自組 BBS,有好多野交流,特別係 d 相。
要升 quota 去 DL 相集,真係一段麻鬼煩但又好懷念既時光。
高登星光電訊舖位即係而家賣topcon 嗰度, 我屋企第一次申請上網都係星光, 之後俾pccw 收購咗
倚天
屋企未有 win3.1 時入 dos 一係開 menu
一係開倚天

後來唔知點解個個it佬都會整隻開機碟
仲記得個陣要入埋 scsi driver 入去開機碟
隻碟得1.44 實際得1.38 用到
成個 driver 放晒係放唔落
要左 cut 右 cut 啲檔案試下 boot 唔boot 得起

後來又要研究 fat 32開機碟 mount ntfs

以前玩電腦真係好多底層野要學
Driver 同 os 都好多 bug
有時都唔知自己整錯定本身舊野有 bug 整唔到
知道位置一定係老鬼。

真係好佩服當年可以忍到咁慢既網速,
開個 website 都要分幾鐘,仲要響人來人往既地方上網,
上下 Gainax 都還好,偷雞上 elf-game.co.jp 先仆街 ...
黃蛙
八十後, 就四張
新線上遊戲地帶留言板
Timway
撥號上網的時候
我用緊Windows 3.1
PC 486
原來我係元祖級

Windows 3.1 -> NT -> 95
PC 386 -> 486 -> 586
玩Dos game
大生銀行
d j 圖仲要自己解碼先睇到
記得第一次用嘅modem 係當年compaq電腦內置嘅33.6k
嗰時都唔知可以用嚟上網 本身應該係預畀fax用
後來慢得滯轉用外置嘅3Com 56k modem
呢啲公司都已經消失咗
記得初時屋企告別modem 好似係轉用網上爬256k 已經好巴閉
嗰時1M以上仲係機構用途
3home newsgroup
網絡黑社會 rec.tv TVG
達明 magicpro 心灰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞