計劃進修PhD/Research討論區(20) 像花雖未紅 如冰雖不凍

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
有無土炮phd畢業之後諗住做邊行?

唔介意可以去大陸/東南亞/台灣

nus studentship好似得1500$ sgd (9000$ hkd)
2017年底開始apply PhD既朋友,你地cold email左未呀?

其實通常大陸人係香港讀完phd後,會去左邊 返番大陸繼續pd > ap > p?

Btw如果返大陸可以tenure到,又安安靜靜咁做自己鍾意既研究,我又唔拘

直接p係直接full professor ?!
人工係咪好低

交通/復旦打後已經係Tier 2,人工好撚低,full prof都係得13k到

Tier 1咪北京 清華 交通 復旦,Tier 2就係其他省名大學,之後就係省名+suffix大學(科技/醫學etc)

中山出曬名management有D問題....

緬甸最勁果間U唔錯

菲律賓生活應該ok

泰國更好

但東南亞隨時排華

how about中東 東歐 南美 非洲
係咪唔同科爭好遠....我讀經濟...據我所知mainland一線大學AP最低都三萬
係咪唔同科爭好遠....我讀經濟...據我所知mainland一線大學AP最低都三萬

緬甸最勁果間U唔錯

菲律賓生活應該ok

泰國更好

但東南亞隨時排華

毒開數學嘅人可以轉行讀經濟

緬甸最勁果間U唔錯

菲律賓生活應該ok

泰國更好

但東南亞隨時排華

緬甸最勁果間U唔錯

菲律賓生活應該ok

泰國更好

但東南亞隨時排華

其實Argentina/brazil 都ok 香港phd應該去到(鳩估)

可以去Italki

或者搵鬼佬私人tut上speaking堂 (google好易搵到呢班鬼佬既websitez)

上過鬼佬private free talking tuition in person,$250 to $500,講到口抽筋,好滿足,又會correct你accent

private free talking tuition都係italki搵?

緬甸最勁果間U唔錯

菲律賓生活應該ok

泰國更好

但東南亞隨時排華

其實Argentina/brazil 都ok 香港phd應該去到(鳩估)

巴打environmental?
邊范

巴打environmental?
邊范

屌,mk多左好多mk妹,仲好多蝗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞