依加d公司係點樣搵到高質programer/dev?

59 回覆
2 Like 18 Dislike
叫佢攞自己既作品出黎睇,有料到既通常都有玩得既demo作品,然後問下Concept野,睇幾段Code叫佢解釋下段Code做緊啲乜,有料冇料一試就知。

不過,有料既通常唔平,45K—60K走唔掉。FG就免啦,幫唔到手仲要花有料既時間去train,唔使做野咩。
香港冇乜做到可以帶Team既Tech lead,你要自備個勁人帶隊兼recruit手下,如果唔係,幾多錢都唔夠你個Startup燒。
就係想知點樣接觸到呢個圈子 打探到有無人想搵工
係邊d濕鳩agent?點搵法?好大貪的?
Interviewer 要有料,試到interviewee真實力
其次撞手神
老友諗頭都幾大 想做blockchain版既Minecraft
聽佢理論初頭覺得好天馬行空 後來傾耐左應該真係work
背後有小金主 比佢support下成本
大公司大勢力就唔會問起我啦
不過佢都15 16香港請人係咪正確既選擇
可能因為人工貴?
識寫既通常自我介紹 已經即刻show
demo, trailer, steam marketplace自己寫既驚
interview講多都無謂
有貨最實際
此post 已完
如果同你講股份 會唔會覺得欺騙勞動力
我見本地Startup好少成功例子
定好似無
神抄之塔算唔算
股份+ 高過市價50%以上既人工係基本啦
呢D 隨時執,連下個月人工都唔知出唔出到既邊有吸引力
抄襲其實最易做,唔需要CTO定框架,大家望住原作照cup就是了
但我老友想搞革命,好多位要新諗法
日日都有呢d 獵頭post

應該好多人無野做去左做agent
岩阿,所以我諗係咪That's why 好多創新最後都去左其他國家start d up?
你諗多咗了 我真係幫老友搵人 唔係獵頭公司 我同佢傾左好耐個原理 個plan我都對到嘴
Sandbox / Decentraland
好似有幾隻做緊
其中一間係香港公司來 直接挖角囉
Head hun
做左咁多年嘢都仲要考試,肯考果個都唔慌有經驗。
多數有料既IT Manager interview既時候問問題,一題駁一題越考越深已經試到個Programmer有無料。
唔好害人啦,搞 IT 唔同開餐廳,唔係掉咗筆錢出嚟就有回報

當有個有經驗嘅傻仔俾你老友呃咗去做 Game Developer,但你老友可能完全冇𠵱方面經驗,俾你老友鳩點啲鳩 idea,每日轉一個 idea,人哋就咁樣俾你哋班仆街搞到冇咗一兩年青春

到時你老友又出唔到貨,人哋又攞唔到相關經驗走跳唔到好公司,真係害己害人

此風不可場,一係自己搵 vendor,一係燒錢請個 techlead form 條似樣啲嘅 team 出嚟,如果唔係都係死路一條
In人以我經驗最好係叫佢講吓做過嘅project,再chok吓佢係咪深入了解個project嘅技術嘅念。呢個方法比較容易睇到綜合能力。如講到1919咁我話之你牌面幾勁都唔會請。以前我公司請過一位summer intern,唔係主修CS,好多嘢係靠興趣自學,坐低傾幾句就知佢有實戰實力。
咁師兄認為,想知自己有幾多根両係唔係去搵吓見吓工最直接?
咁外國人lead香港人做都ok掛 我諗?
利申 code monkey
50k
一睇就知想借blockchain呃錢啦
走啦
垃圾公司既股份
個個好似你咁諗
所以香港IT咪咁撚樣
全部都2+ year exp然後寫一大堆language & framework名做requirement
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞