香港駕駛學院/新觀塘駕駛學院

43 回覆
1 Like 4 Dislike
唔係去鴨仔的話咁你搵師傅真係好啲
我係肥鴨出返銅鑼灣考掂
學完嘅感受係,一早搵師傅就好
不過銅鑼灣得一條線而且難,最好揀九新
學多啲都係自己嘅
第日手車污哩單刀,補鐘錢維修錢更貴
揀左元朗好後悔
我覺得新觀駕多野學d
鴨駕睇條線係好簡單,但唔係想像中咁易

學院出去個位右邊係鐵絲網,好難睇係咪有車黎緊,又多的士貨車衝出黎
上堂見到有人一出閘,後面就有架電單車飛出嚟,應該比考官踩停,即肥
考試嗰幾條街嘅路口一樣好多死車擋住視線,停係讓車位基本上唔會確定到係咪可以轉出去
利南道最遠個路口,因為起樓地盤好多嘢擋視線,同YouTube d 片完全唔同晒
學神望完諗一諗可能已經有對頭車到,學車嗰陣都成日比師傅踩停

利南道好闊嘅大直路,但因為闊班的士貨車會不停揾機會爬你頭,行唔正路中間比人爬頭又會衰

最重點係,沿路充滿死車,貨車上落貨,仲會有人亂鳩咁仆出黎你車前面行過
你要預不斷過死車,騎住條線行再回返自己條線,之後又再過死車
有條街避死車要踩少少對面線,但正常都會有好多對頭車
到底要停定定慢行過,真係睇情況,或者睇你個考官點judge
我阿sir 就覺得可能會撞正嚴考官,點都停等對頭車過
但模擬考試個大粒嘢又話有空間夠位一定要慢車過,否則都會剔你

仲有公廁附近個直角彎,對新手已經唔易
一轉入去9成9又有死車招呼你,考試行著呢條路好大機會肥

如果以上情況都叫好易,應該考其他路線都唔會有好大問題

真係咩
我網上見到連埋考試費連埋租車
所謂嘅有優惠 都要萬五蚊
你估考牌主任傻㗎咩,當你條線真係易啲,考牌主任個標準自然會提高返,喺咁少障礙同壓力嘅情況之下都犯錯,畀大tick你都好正常
我都係鴨肥
好多人話弱智都pass 但係跟本佢點都搵人開刀 條路係易 但點都路會比pass rate咁高
同埋d師傅勁撚廢 比個師傅我訓教又冇心教 係咁問佢野又求其答
不過擔心緊出去排快期學街會唔會學唔切 未揸過街
最好2間都唔簡
沙駕有冇師傅介紹
好似隔離post有,同埋我覺得人夾人,有啲師傅口水多過浪花有啲就唔多點講野,睇你鐘意邊類
俾得起錢就一定鴨駕
我都係鴨駕
我覺得我個師傅好好
改晒我d壞毛病
而且冇訓教 睇電話都好少
係惡左少少
你有需要可以介紹俾你
求介紹鴨駕師傅,黎緊想報
你俾tg我
Tg: @CamOwO

thank you
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞