[Travel Of Art][多圖]斯巴丹仙本娜9日8夜潛水之旅

93 回覆
15 Like 1 Dislike
如果冇潛過水,應該去邊度學最好
好想去潛水
終於黎到大家最期待既Day 5

按照慣例,都係要食左早餐先潛水既,今次都係食返Day 3食個間soto

通常我都係遲起身先食呢間,因為佢就係Sipadan Inn 2 旁邊,加上我有好多教練朋友都係呢邊食,可以一齊傾下計

都知大家好期待,所以我地飛左坐船個Part,直接就去到Mabul Island,首先我去左Sipadan dive center mabul到飲杯咖啡先

今日主要係潛Mabul

同Kapalai

其實呢兩個島都係有Dive resort既,但係Mabul既Resort唔係24小時供養電力既,同埋沖涼要用半咸淡既水,所以大家要自己諗清楚,附上幾張Mabul既隨影

另一邊Kapalai有個好出名既Resort,但係比人炒到幾千蚊一晚,個個就好靚,但係我都未住過,所以如果有有錢既巴打住完可以同我分享下 (圖 FORM GOOGLE)

今日第一潛係Kapalai,第二潛係Mabul

Dive Site (Max. Depth)

1.House Reef (21.1m)
2.Paradise II (18.0m)

事不宜遲,Kapalai Start!!
Kapalai呢個地方好得意,因為黎咁多次d水都未清過,大約係呢個程度,所以唔好期望係到睇到珊瑚,當然呢到既賣點唔係呢樣,係30吋粗既大油追同大過兩個人既大海龜

一落水就見到,幾樣頭盤,海兔獅子魚海龍

仲有一隻我未見過既海兔,好得意

之後就係今日既主人公,大海龜

個Size大約係咁,個個人已經係佢旁邊

至於條油追,我都係第一次見到所以我唔記得影相,太震撼

咁講起Kapalai,其實佢個Dive Site主要係一堆沉屋,好似話係人放落去
完左第一個DIVE,就返返去Dive center食Lunch,終於唔洗食飯盒

係第二個dive開始前,先講一個鑽油台,呢個鑽油台下面有條大龍躉,除左條龍躉就咩都無,所以大家自己諗下去唔去

好啦,黎到第二個DIVE,主要係幾架沉船組成既Dive site

同呢個Dive既主角,一條Giant Grouper,呢個Dive我匿左係個沉船艙入面諗野,點知一出黎就見到一個黑影係我前面

其實呢兩個dive都係主要睇大野多,仲有好多其他大魚,但係我無影到。

返到去就食私房菜

鼓油皇炒雞

花膠燉飽魚

肉骨茶

好啦,今日就到呢到先,我地聽日Sipadan再見

最後,希望大家都鍾意我呢篇文,同埋可以一齊留言討論下,比讚支持下。
或者去follow下我IG,睇更多既相,支持下我每日打文既動力
https://www.instagram.com/travelofart

如果冇潛過水,應該去邊度學最好
好想去潛水

要睇你自己水性好唔好同有無時間
我想住鑽油台, 好似好正
好靚呀

你都去玩下啦

8000蚊要儲下先得啦

個個鑽油台,宜家好似係resort黎🤔
聽日就係Day6要期待丫
文呢

係呀, 所以先有得住, seaventure
文呢

打緊
因為好多都係片
同相要逐張執

我未住過丫 你有試過?

我未住過丫 你有試過?

未, 好想試

我未住過丫 你有試過?

未, 好想試

我都想試 但係睇落好細
下個月去pompom島
下個月去pompom島

我未去過
下個月去pompom島

我未去過

我住兩日咋 但係有半日喺市中心
市中心有冇野行?
下個月去pompom島

我未去過

我住兩日咋 但係有半日喺市中心
市中心有冇野行?

邊個市中心?
你老味相都無又唔推po更係無人啦,雖然講得好詳細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞