[Travel Of Art][多圖]斯巴丹仙本娜9日8夜潛水之旅

93 回覆
15 Like 1 Dislike
留名再睇 d相好靚呀 隻海龜
岩岩grad無咩錢想學潛水有無邊間公司介紹?
thank you 巴打

多謝支持
你既支持係我打文既動力
想學潛水你講緊香港定外國?
S120唔好用咩?點解想換?

S120係海入面覺得幾好
但平時係地上面作為DC仔覺得唔係好夠
好似今個trip我主要都係用Iphone影,可能係我唔識用掛

RX100 v? 不過應該唔會同S120相差太遠, 除非你換mirrorless

好似今個trip我主要都係用Iphone影,可能係我唔識用掛

RX100 v? 不過應該唔會同S120相差太遠, 除非你換mirrorless

你講rx100v同s120係水底差唔多?

水面水底都係, 如果有閒錢就換, 無就其實可以繼續用S120
不過如果換RX100就加多少少配個Recsea或者Fantasea housing

水面水底都係, 如果有閒錢就換, 無就其實可以繼續用S120
不過如果換RX100就加多少少配個Recsea或者Fantasea housing

大約幾錢?

大約幾錢?

RX100v七千幾, 想平啲買RX100iii四千應該有, 防水殼再預四千幾左右
期待已久既Day 3黎啦!!

朝早先食個靚靚早餐,先食個soto (讀音:索當)做早餐,姐係馬拉文既麵

食食下野無聊拎電話影下相

原來呢,我地上船個碼頭旁邊就係水上屋,聽當地人講係比靠窮既人就會住個到

上左船之後又經過大約45min就去到Boheydulang Island,呢個島係唔上岸既,所以影一兩張比大家睇

事不宜遲!我地落水!

今日都會做三個dive,頭兩個係Bohaydulang,下午個個,姐係第三個就係Mantabuan,而divesite分別係

1. Twins Rock (23.0m)
2. Wall Reef (22.9m)
3. black coral garden (19.6m)

後面括號係講緊係個Max. Depth

預告!!
今日幾多野睇,千奇唔好錯過
首先,都未黎得切講第一個Dive既時候,眼都未得閒望潛水電腦就見到條海蛇

同時,係你未得閒望佢時候,佢就游走左

之後係海兔界既兩位代表

之後有隻玻璃蝦

之後係一條黑環海龍

之後又到返海兔

一覺唔覺意又發現左條藍點魔鬼魚

好快又見到隻海龜

仲有條游得太快既sweet lips,我唔係好影到,所以最好上我IG睇片
(順手follow埋)

第一個Dive有d忙,不過好爽,帶我地個instructor敲個不停
我地唔好比佢停,第二個Dive,開始!!

一開始我地就失去左一位潛伴,因為佢無做好落水前Check,所以佢得30bar既氣
唔緊要!自己識上水架啦佢

我地繼續,打頭陣既係out左focus既油”追”

之後係海兔

同一條灰白色既FOG FISH

同埋鱷魚魚

當然仲有條我自己都搵唔到既石頭魚

之後就上水去左Mantabuan食Lunch,都係個D垃圾飯盒所以唔影!
去左影教練屙尿前既一刻

第三潛,Start!

一開始就見到條石頭魚

之後係藍點魔鬼魚

之後又係石頭魚不過係紅色既

之後係Sweet lips

炮彈魚

之後都係鱷魚魚

之後係黑色既Fog Fish

之後就係請期待聽日既Day 4- Timba Timba & Mataking
送多張靚珊瑚比大家

最後,希望大家都鍾意我呢篇文,同埋可以一齊留言討論下,比讚支持下。
或者去follow下我IG,睇更多既相,支持下我每日打文既動力
https://www.instagram.com/travelofart

咁我得o仔 去到潛唔到咁深 我諗我要改機票

去個到考埋囉 兩日基本上都實pass
仲有考a第二日可以比貴少少去埋sipadan
因為歐聯決賽緊張的心情
遲一日岀文

去個到考埋囉 兩日基本上都實pass
仲有考a第二日可以比貴少少去埋sipadan

真係要考埋架
我仲係未接受到祖記輸波,不過文都係要出
黎到Day 4終於知道呢個Blog其實係無咩人睇

不過我都會完成佢既

一開始緊係講下早餐架啦,今次介紹既個間叫宇申飯店,係一間係當地我好中意既早餐

你行入去都唔洗睇Menu架啦,因為根本睇唔明!你去搵老闆娘啦,佢識講廣東話,我推介個到D炒米粉,好好食

食完早餐之後就緊係一個鐘頭既船程啦⋯⋯

係船程期間就講下今日既Dive啦,今日第一個Dive係Timba Timba island

呢個島係大約8-10m水就有好大群珊瑚群同珊瑚魚,好適合浮潛

第二個Dive係Mataking island

第三個Dive係Pandanan,呢個島係比人買起左架,所以係唔可以上岸

Dive Site (Max. Depth)

1.Carol Garden (27.2m)
2.Sweet Lips Rock (20.3m)
3.House Reef (19.3m)

講到呢到,我地到左Timba Timba啦,可以落水!
一黎就搵到條Crocodile Fish,比大家體驗下潛水員係水底搵野既辛苦!

搵到佢啦!知辛苦未?所以大家要比多D支持我丫
之後係海龍同靚靚珊瑚

之後就係海兔界既代表

之後見到一隻Orangutan crab

同一隻唔食得既海膽,仲有一個生活小常識!如果比海膽拮到,千奇唔好去試下用手夾出黎,因為佢會斷架,你淋少少火酒係上面佢就會自己倒返出黎

之後仲有條好大條灰白色既Fog Fish

同埋隻龍蝦!捉佢上黎食!係唔可以架

當然唔少得既係海兔

第一個Dive既最後請大家欣賞一下美麗既海洋世界

第一個Dive就先到呢到,第二個Dive開始!!
一開始就用靚靚既大海展開序幕

之後係玻璃蝦

當然唔少得石頭魚

同埋海兔

第二個dive好似係得咁多,但係第二個dive最靚最珍貴既係一望無際既珊瑚同好似星星咁既珊瑚魚

完左第二個Dive,之後我地上返去Mataking同lunch,每日都係個D飯盒,所以我見議大家可以自己帶D餅,最好有D甜味個D
食完Lunch之後就去Padanan Island

第三個Dive,呢個Dive比較大流,一落水個個要頂大約5-10分鐘左右流,加上無咩野睇,所以我就唔一張張介紹,一次過出晒比大家睇

潛完啦!

好似好耐無同大家講過我潛完水之後既活動,我今次就行左SeaFast Hotel個邊,個邊都有D海鮮酒家既,但係係到耐左你會發現食咩都係同一隻味,所以如果唔太攰都可以行個去試下,行過去個時沿途會有人係到賣海鮮,你如果見到岩既,可以同佢地講下價,之後買完拎去加工。

好似呢條大約2斤既青斑都係50RM,姐係100hkd都唔洗

之後今晚,我地位教練朋友搵到間私房菜,煮左隻黃酒雞,幫我地驅走潛水既濕氣,好似仲加左D blacklabel

今日就到呢到先
聽日會係Kapali 同 Mabul,睇大野必去!!大過兩個人既海龜!?粗過30吋既大油”追”!?仲有好多大魚!!
要期待丫

最後,希望大家都鍾意我呢篇文,同埋可以一齊留言討論下,比讚支持下。
或者去follow下我IG,睇更多既相,支持下我每日打文既動力
https://www.instagram.com/travelofart

快啲, day 5 & 6先係重點
快啲, day 5 & 6先係重點

無咩心情打
咁成個trip total用左幾多錢(最重要潛水個部分 )想參考下
同埋樓主最後有無入到sipadan 潛?
好靚呀
咁成個trip total用左幾多錢(最重要潛水個部分 )想參考下
同埋樓主最後有無入到sipadan 潛?

我有入Sipadan丫,Day 6
total用左大約$8000
剩係潛水就大約$3500
好靚呀

你都去玩下啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞