垃圾公司通常有咩特徵?

463 回覆
1197 Like 11 Dislike
第一個回覆真係回乜都咁多正評
公司長期有曱甴
早啲返冇得早走
遲啲番卑人提要早返
日日要Ot
仲要拎番去做先做得完
收工同你講聽朝啲野聽朝要
啲鬼佬hea你先有機會偷懶亞洲人chur多
過千億市值
搵你出氣 睇你唔順眼
turn over rate 極高
遲到1分鐘出warning letter
但日日OT到凌晨就當睇唔到
冇野比你做 hea足全日等收工 等你冇野學
出支票
我老細
係黃竹坑既公司
Sick leave no paid
同意最尾果句有料點會留唔住人
福利:
無飲水機/用換水樽既飲水機
無自助零食同野飲區
外出車錢無得CLAIM
老細坐既房係玻璃房
百幾兩百呎寫字樓唔買部收音機/收音機 有會無咁老監
有D寫字樓係靜到HIHI

工作內容:
個老細成日同你講學野 學呢樣學個野
個老細同你講睇得起你 先比你做, 先點點點 先同邊個邊個撐到行
個大佬會成日講你講我撐你 我睇你架
D人見你後生就會同你講我當年入行點點點 9成吹水 1成係真話 個1成就係中伏同埋自己7 D野(有料個D唔會主動講, 亦唔會過料比你 明眼人會睇得出有冇料)

返工:
第一日返工
見到就放工同放工無人敢走就100%閪工
見到未放工就執得野30%閪工
見到有唔少人早走 大佬輩份遲走 就20%閪工(某D行大佬多數會包底, 某D行帶頭走)

食飯:
第一日返工大佬/老細, 唔請/唔請你食飯 90%閪工
第一日返黎已經見到寫字樓有3分1人買飯返黎食70%閪工
第一日見到D人就夠鐘都唔動身 70%閪工
第一日見到D人未夠鐘就動身 傾食咩 柯屎尿 R水吹10%係閪工
鬼佬唔一定hea
勁多規距,claim支筆都玩你十世
鼓吹問責,搞到全世界都山頭主義
搵隔離dept做小小野都難過登天
另一邊廂個個都爭住邀功上位
一間中小企都可能不如

公司位置 觀塘 仲要邊皮位 地鐵站仲要行好遠 好舊嘅工業大廈 部升降機條鋼纜就快斷 但租好平

全公司上上下下都係用翻版軟件 電腦仲要係用深水埗嘅二手垃圾砌機

個廁所超級臭 仲衰過大陸支那羅湖城

中午食飯得9個字 朝早返8點30分 返6日 放勞工假 OT你死你事

個個月拖到最後先出糧 仲要用支票出糧 仲要用支那大陸銀行 仲要係咩交通銀行 仲要係咩上海商業銀行 張支票仲要寫中文字 個簽名仲要係中文簽名

女同事大部份都係腥港人 衣着品味不文不類 有時候衣着打扮仲要好鮮色 大陸村姑支那feel

腦細個死人位後面有好多同大陸支那濕鳩政協高官嘅合照

男同事全部都係上晒年紀嘅廢老 中年垃圾廢物 返公司淨係識睇埋大陸A股 支那股票 財經新聞

全公司裝修佈局停留八九十年代風格

公司流失率極高 只會響勞工處用中文登廣告 請咗好多次後生仔女 好多都做幾日就走唔想做 而見腦細係唔係都會壓你價

腦細教落 電郵通通一律使用中文 同支那大陸同事溝通就一定要用殘體字 有急事搵大陸同事就要用QQ或微信

所有電腦keyboard同mouse超級污糟 超級多細菌 完全冇人清潔 仲要係有線

電腦主機同風扇食晒塵 個moon出嘅顏色已經變到好黃 但都係唔會換 用得就算

盡可能都keep住用Windows XP 上一手同事仲要安裝咗好多支那大陸殘體字病毒軟件 仲要應該中咗好多病毒

電腦瀏覽器嘅主頁變咗支那大陸網站 改極都改唔到

為咗慳錢老細叫大家安裝「金山毒霸」 仲要係免費版 簡體字

所有同事都要share同一卷嘅廁紙 放喺雪櫃上面 抹咀 抹屎忽 抹咩都得

清潔阿姐經常用國語講嘢 行嚟行去 仲要成日玩微信

成間公司好多淘寶買返嚟嘅嘢 好多文具仲要係大陸野

公司嘅座位仲衰撚過支那大陸網吧用嘅垃圾 積咗好多塵埃 好多死皮

腦細成日要用部死人高階支那華為電話 成鳩日用微信打電話返大陸 大大聲用啲垃圾水平國語同大陸同事傾偈

全公司嘅冷氣同雪櫃都係用美的

最記得個食屎廢柴腦細 見工時候問我 你識唔識「屙篤茄」 跟住我吓咗好多次 後來突然才急生智 原來條傻閪講緊「AutoCAD」

都已經差唔多係10年前嘅事 當時真係好難搵工 做咗兩三個月就走咗 極品中的極品

所有文具都要自己帶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞