【連登 商業電台 光明頂 討論區(五十五)】

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
我發覺呢度好多人只係聽咗陶傑一兩年
當咗佢係社會運動員

十幾年前佢都成日屌,點解「文人」一定要有風骨
一定要憂國憂民
點解醫生、工程師等可以不問政治,有錢人、惡人、政權等邊個都好,俾錢醫生,醫生就會幫佢醫病
冇人屌醫生為利是圖

陶傑不嬲自稱係「語言工程師」

http://www.showsee.cn/152.html
我都幾肯定陶傑成功地將部份聽眾Train到變左教徒
永遠defend既理由係「你聽左幾耐」
連討論都要show CV,我仲以為光明頂聽眾都係講邏輯
個邏輯就係:
如果一個人講野有道理,無論佢聽左幾耐都係有道理;
如果係亂搬龍門既,即使係長期聽眾都係冇道理
由光明頂開節目由三位主持聽到變兩位,由岑旭暉初上光明頂,經歷過健吾、盛女上光明頂既黑暗時段都捱過;睇住陶傑變到今時今日咁,我只諗到Cynical去形容佢
老兵不死,唯有凋零,當陶傑都慢慢變成建制既一部分,都算係fall of Hong Kong幾iconic既標誌
唔問你聽咗耐,點知你對陶傑嘅方向知幾多
如果你只係睇過幾張陶傑貼圖(例如64嗰張),幾段錄音就喺度以為陶傑係港獨激進派,咁就恥笑得囉

但你講得出健吾、盛女,你都聽咗唔短時間,但你係咪聽唔足啊
由07年請曾蔭權、周星馳、汪阿姐上去講,劉細良入閣
五區公投前後請司徒華炮轟、同黃毓民隔空抽水
831袋住先等等嘅評論
睇埋呢堆歷史,唔通仲會以為陶傑會講「插得好,烈士rip,個差佬點解未死」咩

佢一直嘅方向其實都係温和派,喺建制、泛民之間游走
廿年嚟其實都冇發表過激烈言論,係成日恥笑中國人嘅劣根性
再睇返佢背景,老左大公報高層家庭出身
英國留學變高等華人,不嬲都係「老香港」嘅既得利益者
所以先會睇唔起啲大陸冇文化暴發戶
我諗無人會要求佢講「插得好」囉,真係唔知佢乜野人咩
但問心呢幾晚光明頂真係有以前既水準咩?
如果十幾年來既光明頂都係呢幾晚咁,仲會多人聽?
我理解架,搵食嘛,你養我呀?
因為呢到有人當19係神咁拜囉
我早幾個post都講出過呢個問題喇
當19講岩唔岩你理念
你就會話曲線你咁聽唔明?
對唔住我真係廢囉
佢好多野我當真心架包括琴晚話暴力行為無法容忍呢D

19唔通唔會錯咩
佢提倡理性同邏輯
咁係一個娛樂性強(佢自己都話要咁做)的電台節目唔通唔犯得錯?
口中的小農DNA 邏輯混亂佢都可以犯
如果你真係想學19理性思維
實際上連19講的野你都要用理性去理考

正如佢最近講寫情文無問題
我認同但點解佢換左一集又話heavy metal 係noise 先
既然你咁開放點計唔接受heavy metal 一定要j古曲先
我唔覺得亦從冇期望過陶傑會認同港獨
唔知點解「唔希望陶傑向被打壓既人踩多腳」一個咁悲微既願望,等同於希望「陶傑會講「插得好,烈士rip,個差佬點解未死」」

由陶傑叫人唔好理咩疫苗,就算科興都打左先,我冇出聲(依結果証明科興係無效,越多人打其實對防疫係冇幫助,反而令已打針既人有錯覺自己係安全);
到陶傑暗示沈旭暉建議35+係俾共產黨覺得奪權,話自己一開始已經唔建議35+(我真係想知佢邊集講過),我都冇出聲;
到今時今日,連上訴個「不反對通知書」都叫人唔好搞喇(which is完全係合法合理);又話蘋果日報主筆盧峯「闖關」俾人拉(大佬人地合法離境,去到關口突然話用國安法拉你),聽到依度我覺得作為長期聽眾,真係忍唔到落去;與其見一個咁犬儒既陶傑繼續做節目,不與你集集錄音,講下飲飲食食好過

剛剛想po既時候,見到沈教授出文,我轉載下
重點真係唔在於沈係咪身處台灣,而係陶傑依種越係唔好激嬲共產黨,你要自己識做既態度,正正係令香港急速中國化既原因之一,當香港人越來越有依種「識做」「莫談國事」既思維,你仲分得出香港人和中國人嗎?

7月1日前夕,支聯會副主席鄒幸彤被「再拘捕」,明顯是防止她在7月1日進行任何活動。這種做法是中國國情之一:每到「敏感日子」,那些黑名單上的維權人士、異見人士、民運份子等,不是忽然因為莫須有罪名被捕,就是被軟禁、或被「邀請」到某個地方短期「旅遊」。 但「新香港」畢竟沒有100%接軌:[red]在中國大陸,敏感日子過後,可以隨便撤控、或可以把軟禁人士「請」回家,當事人習慣了,反而見怪不怪。「新香港」卻要保持英國普通法的外衣,所以警察因為莫須有原因拘捕了,一定覆水難收,這是為什麼南深圳比北深圳更令人窒息的原因之一。[/red] 想不到的是在「再拘捕」志外,鄒幸彤居然不准保釋,要即時還押,直到7月30日再提堂,也就是起碼要未審先囚一個月。這樣明目張膽未審先囚,雖然已經逐漸成為「新香港」「常態」,但這次比之前那些更不可思議,明顯是借用「國安法時代」,去連其他所有普通法例也一併亂來。 比較其他「未審先囚」案例,蘋果案、初選案的被告,都是被國安法正式控告,根據法庭早前判決,國安法的保釋門檻要「非常高」,也就是要證明被告(根本未被判有罪)「不再」違反國家安全,所以既然「不能證明」、「未能令法庭信納」,就只能不予保釋。 另外兩宗案例,已經明顯在擦邊球試水溫:快必和傑斯,都是被控「煽動罪」,一個是說他擺街站「發表煽動文字」,一個說他的電台節目「發表具煽動意圖的作為」。這些都是昔日殖民地遺留下來的惡法,但自從港英簽署《人權公約》,由於內容有所衝突,就再沒有「激活」這些惡法。 「新香港」「依法」以古法控告,本來已經很可能違反《人權公約》,但特別之處還是以「國安警」拘捕和蒐證。換句話說,根據《港區國安法》,國安警有權查任何國安法之內、或之外的一切案件,一經他們觸碰,被告就要根據「國安套餐」同一套保釋標準,也就是很可能要「未審先囚」。因此快必被捕以來,就沒有自由過,已經差不多白白做了一年監。 [red]鄒幸彤「案」更荒謬之處,在於她被控的「煽惑他人明知而參與未經批准集結罪」甚至不是國安警負責,而且早在6月4日就被捕一次,當時也被保釋。現在在沒有新證據情況下,忽然在「敏感日子」前夕「再被捕」,而且立刻上庭,又變成不得保釋,整個倫理連國安邏輯也不能自圓其說。[/red]這並非國安案件,有甚麼理由採納「國安套餐」的保釋門檻?根據正常普通法的保釋門檻,保釋是基本人權,即使是「上海仔」有多次潛逃經歷,也還是可以保釋。鄒幸彤已經被收護照,還有甚麼潛逃風險?案件甚至未列出控方證人,如何假定她會「騷擾證人」?至於說她「可能再犯」,須知這樣的案例已經長期沒有出現過,連有沒有罪也未知,怎能判斷? 在可見將來,恐怕「未審先囚」,在「新香港」,「是常識吧」。當警察拘捕任何人再沒有任何制約,法庭剝奪保釋權沒有任何制約,即使在法庭正式宣判前,已經可以隨便找個理由,就令人一夕之間長期失去自由,非常efficient,非常恐怖。身為大律師的鄒幸彤讀法律時,可曾想過香港如此光速墮落至斯?
19才子口講叫人做好自己先可以抗赤化
但佢自己做光明頂愈黎愈保守囉

雖然我覺得19不嬲都偏保守(商家路線)
但係呢到真係有人期望19激進
又有部分人接受唔到19保守
將佢的言論當成
又要績牌
曲線你要識聽
我真係笑而不語
如果今集又係講濕鳩藝術就唔聽
19當年已經撐袋住先既啦
提一提你,19做過自由黨顧問
個陣連登仔笑村長社運cv
依家聽電台都有cv扮老屎忽, d華人劣根性真係呢
幾時先知續唔續到牌?
我聽左光明頂都一年有多 只可以話而家時勢自有其難言之隱

大家都係同路人 無謂分化/係咁踩啦 respect his decision and go away is good enough

文生個仔好正
我係曾特首嗰期就無聽,太偏幫,最近啲兩年先聽番,另外佢不嬲係點同你而家話唔話佢係無關,仲有無人因為佢唔講差佬抵死而屌佢

夢熊大師
老野囉,真係得番呢批人

不過眼見方向以前好厚架,而家薄到好緊要,即係佢地都是無乜廣告

紙媒沒落架喇,遲早問題,時代啊
講藝術我又覺得冇問題
唔該佢驚嘅就唔她覺政治歷史
講下音樂詩詞小說咪算囉
佢自己都話呢個唔係時事評論節目啦
不變形、不走樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞