地方女兒需要骨髓,權貴爸爸安排場地搞配對?

957 回覆
1539 Like 161 Dislike
Serena父母呼籲熱心市民加入捐贈者行列,擴大骨髓資料庫,給予Serena及其他患者更多的康復機會。

為協助Serena及其他患者,紅十字會將於7月22日及8月4日舉行特別捐血日,方便公眾人士捐贈週邊造血幹細胞,詳情如下︰

Serena父母呼籲熱心市民加入捐贈者行列,擴大骨髓資料庫,給予Serena及其他患者更多的康復機會。

為協助Serena及其他患者,紅十字會將於7月22日及8月4日舉行特別捐血日,方便公眾人士捐贈週邊造血幹細胞,詳情如下︰

特別捐血 (一) (二)
日期 7月22日 (星期四) 8月4日 (星期三)
時間 早上10時至下午5時 早上10時至下午5時
地點 九龍塘達之路77號商界環保協會大樓
長沙灣長裕街8號億京廣場31樓 香港工業總會總部

如市民平日前往紅十字會輸血服務中心作登記,中心將為捐贈者的白血球組織原與患者們進行配對,如確定為合適捐贈者,將會獲邀作進一步配對及身體檢查。而有別於傳統的骨髓捐贈,週邊造血幹細胞的採集過程與捐血過程相似,但需時3至4小時,在捐贈者的手臂上抽取約250毫升週邊血液(相當於3%造血幹細胞),但毋須全身麻醉或住院,完成採集血液後即可回家休息。

捐週邊造血幹細胞與捐血程序相若

香港骨髓移植復康會主席梁嘉兒指,現時本港骨髓捐贈的比率仍然偏低,且市民對骨髓捐贈仍有不少擔心及誤解,但強調捐贈週邊造血幹細胞的程序與平日捐血程序相若,呼籲市民踴躍參與。相關詳情可參閱紅十字會輸血服務中心網頁。

血癌女生個老竇係⋯⋯
https://lih.kg/2590998

個場地又會咁橋係工業總會嘅?典解嘅典解嘅?
如果有捐贈者同時成功配對到俾Serena同其他患者
係救Serena定其他患者
我朋友幾年前都係白血病走
又唔見紅十字會搞特別捐血日嘅
藍絲不了
彩你有鳩味
我地賤民既骨髓唔配比高貴脫俗嘅權貴使用架

所以不了
藍絲爸爸白頭人送黑頭人
搞到咁大陣仗 捐左有錢收可能會彩你嘅
特供骨髓
其實不嬲可以叫紅十字會流動隊去各公司機構學校去搞捐血日

老解軍營都有去過
不過捐血站啲梳化舒服過流動隊啲摺床好多
599G
特權階層 真犀利
之前搞強檢就係為咗搵骨髓,一盤好大既棋
有共同目的聚集
緊係去捐
捐完配合到但我驚做手術最後唔捐
Sorry
我驚污染咗佢啲blue blood
好爸爸
條女幾大 有冇多圖
咁改法有無,犯地政條款?
更改土地用途wow
599G
傻豬
你行出街口轉角就夾咗上車啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞