窮撚換床可以去邊到買新?

64 回覆
1 Like 26 Dislike
反而書枱書櫃呢啲
我唔介意上Carousell搵下有冇靚嘢執
搬都搬撚死你
個budget 咁少
唔夠數做喎
又要窮又冇技術又要學人 diy,又呢又路,你都係慳 d 啦。
木工都DIY, 誇左d喎
有d野真係要比錢人賺既
簡單ikea就算啦
你買木自己砌 又要度位又要刨木
最後埋單計數肯定得不償失
最怕係買完料,搞玩一輪,件事完成唔到
到時錢又用左,房又翻新唔到,咁你就67喇

買ikea算啦
訂木板唔係去木板鋪買就得?我都想知其實點開料
度位唔好
1. 唔靚 2. 大細邊 3. 唔係 tup tup 憾

如果當事人因為平而唔介意其實都冇咩問題丫
床褥直接放地下
如果結局只係大細邊 唔齊 已經好好
我驚樓主連個床架都砌唔到出嚟
買二手囉
Ikea啲床架好似兩千左右?買完叫人砌埋你仲有七千買其他野

利申:買過床架,自己由零砌,砌足一日,覺得ikea啲夾板木唔係好耐用
買6塊夾板 中間填滿發泡膠
如果要3尺木制上下格,可到深水埗新高登個條街,不過都係大陸貨,同係淘寶買無分別
咪講笑啦做開現場木工傢俬嘅都未必有信心砌張碌架床
床要計承重打龍骨架真係砌lego咁砌咩
樓主仲話搵廠加工
係咪以為拎堆板去同人講我要做張床
人哋就識幫你開料
筆直咁少就ikea 啦
呢個價整好d既床架真係難 落地可能好d
觀塘都有好幾間實木鋪頭 or 搵香港原木睇下有冇計?
呢個價整好d既床架真係難 落地可能好d
觀塘都有好幾間實木鋪頭 or 搵香港木庫睇下有冇計?
嘩 一萬蚊搞掂 會唔會有難度
我買左 書櫃 電腦桌 手袋櫃(上面),衣櫃(下面)
都成皮野 你成間房1萬 窄d
基本上你個budget所有傢俬鋪都係藍
除你比得錢買美國木材料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞